EPS u 2023: Izvoz struje i 55 miliona evra profita

BEOGRAD – U trgovini strujom na slobodnom tržištu u ovoj godini, EPS je u plusu 55 miliona evra, što je za pet miliona evra više od planiranog, saopštio je danas EPS.

Ističe se da su rezultati „Elektroprivrede Srbije“ u prvom kvartalu ove godine sigurna potvrda predanog rada stručnjaka i menadžmenta najveće energetske kompanije u Srbiji.

Za godinu dana situacija se potpuno preokrenula i EPS je sada vodeći izvoznik struje u regionu, kaže Miroslav Tomašević, v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“.

U trgovini na slobodnom tržištu u ovoj godini EPS je u plusu od 55 miliona evra i to je za pet miliona evra više od planiranog. U četiri dana aprila EPS je u prodaji na veletržištu zaradio četiri miliona evra, navedeno je u saopštenju.

I proizvodni sektor EPS-a može da se ponosi tromesečnim podacima.

U prva tri meseca ove godine proizvodnja električne energije u kapacitetima EPS-a dostigla je 9,76 milijardi kilovat-sati i veća je za 17 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Hidrološka situacija je znatno bolja nego 2022. godine i u odnosu na prvi kvartal prethodne godine, hidroelektrane EPS-a su proizvele 32 odsto više električne energije.

I dunavske i drinske hidroelektrane maksimalno koriste dotoke, a stručno upravljanje ovim kapacitetima doprinosi dobrim rezultatima u proizvodnji.

I termo kapaciteti ostvaruju dobre rezultate i u odnosu na prvi kvartal 2022. rezultat je bolji za 10 odsto.

Za hidroelektrane „Zvornik“ i „Đerdap 2“ mart je mesec rekorda.

HE „Zvornik“ ostvarila je rekordnu mesečnu proizvodnju od 79,3 miliona kilovat-sati, dok će za HE „Đerdap 2“ mart 2023. godine biti zapisan po mesečnom rekordu od 173,78 miliona kilovat-sati.

U martu su obe HE imale i dnevne rekorde u proizvodnji, a očekuje se da će dobar hidrološki trend biti nastavljen i narednih dana.

Za HE „Zvornik“ ovi rezultati su još jedna potvrda uspešno urađene revitalizacije koja je našoj najstarijoj HE na Drini donela dodatnih 30 megavata snage, naveo je EPS u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.