U trendu

EPS: Ulaganja u hidroelektrane i povećanje snage za 166 megavata (VIDEO)

Direktor sektora za strategiju Elektroprivrede Srbije (EPS) Aleksandar Jakovljević izjavio je danas da se posle završetka svih revitalizacija očekuje ukupno povećanje instalisane snage hidroelektrana od oko 166 megavata.

„Imamo oko 3.000 megavata hidroelektrana, koje zahtevaju značajne investicije da bi zadržali taj potencijal i da bi takvu energiju imali i ubuduće“, rekao je on na zelenom forumu „Elektroprivrede i zelena energija“, koji organizuju portal Balkanmagazin i EPS.

Objasnio je da su neke revitalizacije završene, neke se realizuju, a neke će se tek realizovati, a kao efekat toga „izaći će sa dodatnih preko 160 megavata“.

Jakovljević je rekao da je glavni cilj revitalizacije bio da se hidroelektranama produži vek, ali je povećana i instalisala snaga.

„U to je potrošeno preko 200 miliona evra, a treba da potrošimo još 600 miliona evra u narednom periodu. To je naš fokus u oblasti obnovljivih izvora energije“, rekao je on.

Podsetio je da su u fazi razvoja i projekti vetroparka u Kostolcu, kao i solarna elektrana koja se razvija, zatim projekti iz oblasti malih hidroelektrana.

To su, kako je rekao, projekti koji se sasvim izvesno realizuju.

„Postoje i neki drugi projekti koje analiziramo, kao što su vetar i solar u širem regionu Kostolca i neki drugi projekti iz hidrosektora“, rekao je on.

Dodao je da EPS ulaže značajna sredstva i u druge segmente održivog razvoja i najavio da će preko dve milijarde evra u periodu do 2025. biti uloženo, da bi neke druge megavate „učinio zelenijim nego što su trenutno“.

Istakao je da su obnovljivi izvori energije u EU sa 20 odsto 2010. godine porasli na 28 odsto i dodao da je u proizvodnji najviše pao gas, dok je proizvodnja iz lignita ostala nepromenjena.

On je ocenio da je rast proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije nastao zahvaljujući najvećim delom subvencionisanju.

Po megavat satu se sa više od 30 evra evra subvencioniše proizvodnja struje iz obnovljivih izvora energije u Nemačkoj, a u Srbiji sa 0,77 evra.

U Nemačkoj se iznos za subvencije u 2015. godini povećao na 24 milijarde evra, a kako je rekao, pored toga operatori prenosnog sistema su prijavili dodatni trošak od oko milijardu evra zbog održavanja stabilnosti sistema. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.