U trendu

Er Indija kupuje 250 novih aviona Erbas, Makron i Sunak pozdravljaju

BENGALURU – Indijska aviokompanija Er Indija postigla je dogovor o kupovini 250 novih mlaznih, putničkih aviona od kompanije Erbas, od kojih 210 uskotrupnih letelica i 40 širokotrupnih aviona, potvrdio je danas N. Čandrasekaran, predsednik indijske kompanije Tata Group, novih vlasnika Er Indije.

Ovaj dogovor je deo ogromne porudžbine Er Indije od 470 aviona, od kojih će 220 aviona biti kupljeno i do kompanije Boing, glavnog Erbasovog rivala, prenosi Rojters.

„Mi prolazimo kroz ogromnu transformaciju jer smo posvećeni obnavljanju avio kompanije svetske klase. Najvažnija je moderna flota koja je efikasna i može da leti na svim rutama“, rekao je Čandrasekaran.

Francusko-indijski sporazum je deo strategije novog izvršnog direktora Er Indija Kembela Vilsona, koji se prioritetno angažovao na oživljavanju reputacije Er Indije kao aviokompanije svetske klase.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas ovim povodom da je Francuska posvećena bliskoj saradnji sa Indijom.

„Ovo dostignuće pokazuje da su i Erbas i svi francuski partneri te kompanije u potpunosti predani razvoju novih sfera saradnje“, rekao je Makron tokom video prezentacije, istakavši da je Francuska posvećena tome da Indiji obezbedi najsavremeniju i najefikasniju tehnologiju.

Britanski premijer Riši Sunak je pozdravio odluku Er Indije da kupi 250 aviona od kompanije Erbas i istakao da će to stvoriti nova radna mesta i podstaći britanski izvoz.

Zahvaljujući ugovoru sa Er Indijom, planira se otvaranje 450 novih radnih mesta i investicija od oko 122 miliona dolara u proširenje proizvodnih kapaciteta u Velsu, gde Erbas proizvodi avionska krila.

Ugovorom je predviđena kupovina 40 širokotrupnih aviona tipa A350 koje pokreću mlazni motori kompanije Rols-Rojs koji se sklapaju i testiraju u gradu Derbi, u centralnoj Engleskoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar