U trendu

Er Srbija: Izvinjenje putnicima zbog kaĆĄnjenja letova

BEOGRAD – Aviokompanija Er Srbija izvinila se danas svim putnicima na koje mogu da utiču jučeraĆĄnja i danaĆĄnja kaĆĄnjenja i otkazivanja pojedinih redovnih i čarter letova „usled kasnijeg ulaska sa radova u saobraćaj aviona iz flote“ tog avioprevoznika i „drugih tehničkih razloga“.

Er Srbija je saopĆĄtila da je najveći broj putnika sa tih letova već zbrinut, preusmeravanjem na kasnije ili alternativne letove, a nadleĆŸne sluĆŸbe Er Srbije neprekidno rade da bi se pruĆŸila neophodna podrĆĄka i preostalim putnicima.

Za sve to vreme, Er Srbija se trudi da se za putnike obezbedi osveĆŸenje, kao i pravovremeno informisanje.

Kompanija, kako je saopĆĄteno, angaĆŸuje i dodatne resurse da bi se unapredila podrĆĄka putnicima.
„U ovom trenutku, situacija u putničkom avio-saobraćaju u celoj Evropi opterećena je velikim izazovima, koji se pre svega odnose na posledice dvogodiĆĄnje krize usled pandemije korona virusa, te posledična ograničenja u putovanjima i veliko smanjenje traĆŸnje“, objaĆĄnjavaju u Er Srbija.

Svi sektori putničkog avio-saobraćaja u Evropi, od odrĆŸavanja aviona, preko zemaljskog opsluĆŸivanja, aerodroma, do avio-kompanija, suočavaju se sada sa, kako je navedeno u saopĆĄtenju, izuzetnim sezonskim rastom traĆŸnje s jedne strane i relativno ograničenim resursima sa druge, uključujući i manjak ljudstva.

„Putnički avio-saobraćaj je visoko-povezana industrija, tako da kaĆĄnjenje i odlaganje u bilo kom njenom segmentu nuĆŸno dovodi do daljih faznih kaĆĄnjenja i potencijalnih otkazivanja letova“, navodi Er Srbija.
Er Srbija, kao sastavni deo evropskog putničkog avio-saobraćaja, takođe se suočava sa sličnim izazovima, navodi se u saopơtenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.