U trendu

Er Srbija otkazala samo 0,52% letova u prvoj polovini jula

BEOGRAD – Er Srbija je otkazala 10 letova predviđenih u prvoj polovini jula, što je svega 0,52 odsto od ukupno planirani 1.938 letova, rečeno je danas Tanjugu u srpskoj avio-kompaniji.

U Evropi, inače, avio-kompanije uglavnom zbog nedostatka osoblja su oktazale na desetine hiljada letova u prethodnom periodu.

U Er Srbiji ističu da u prethodnih devet godina, koliko postoji kompanija, nije otkazala nijedan čarter let.

Takođe, najavljuju da će Er Srbija u 2022. obaviti za čak 37,1 odsto više čarter-letova u odnosu na rekordnu 2019. godinu kada je srpska avio-kompanija prevezla ukupno 2,81 miliona putnika.

Otkazivanje letova avio-kompanija u Evropi analizirao je i specijalizovani portal Mabrian, koji navodi da je tako u prvoj polovini ovog meseca niskotarifna avio-kompanija Izidžet otkazala 1.394 letova, što je 5,46 odsto od ukupno planiranih, zatim Turkiš erlajnz 399 letova (6,66 odsto), SAS 145 (2,47 odsto), Viz er 86 (0,76 odsto)…

Mabrian je analizirao podatke koji se odnose na red letenja evropskih avio-kompanija u poslednjih nekoliko nedelja kao odgovor na operativne izazove, upoređujući koliko je letova bilo planirano 14. juna za period između 1. i 15. jula, sa redovnim letovima za isti period na dan 28. jun.

Kako je navedeno, ima više od 2.000 letova otkazanih širom Evrope samo za period od 1. do 15. jula.

„Nikada nismo videli ništa slično, što je odraz poteškoća u radu sa kojima se avio-kompanije i aerodromi trenutno suočavaju, što ih onemogućava da se vrate na nivoe kapaciteta iz 2019. godine“, ocenio je ovaj portal.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.