U trendu

Er Srbija: Travel pas za oporavak avio saobraćaja

BEOGRAD – Er Srbija se nada da će testiranje mobilne aplikacije „IATA travel paš“ biti uspešno i da će olakšati putovanje i pomoći oporavku avio saobraćaja, izjavio je za Tanjug viši menadžer putničkih i distribucionih sistema u nacionalnoj avio kompaniji Zoran Radosavljević.

Objašnjava da je to mobilna aplikacija koja u svakom trenutku sadrži ažurne i precizne informacije o tome koja je vrsta testova potebna za ulazak u određenu zemlju, daje spisak laboratorija u kojima mogu da se urade analize, na bezbedan način šaljne rezultate testa…

„Na taj način aviokompanije su sigurne da je putnik obavio neophodni test i da može da se ukrca na let“, kaže Radosavljević.

Objasnio je i da je aplikacija „IATA travel paš“ nastala zbog toga što su zdravstveni zahtevi za ulazak u veliki broj zemalja u svetu komplikovani.

„Traže se različite vrste testova: PCR, genski… ti zahtevi su podložni čestim izmenama, tako da u trenutku kupovine katrte važe jedni zahtevi, u trenutku putovanja drugi, i to je sve jako komplikovano putnicima, jer treba da pronađu te inforamacije i da raspolažu ažurnim podacima, a s druge strane opterećuje kompanije da stalno obaveštavaju putnike o uslovima putovanja i da proveravaju da li je putnik obavio test i da li može da se ulkrca na let“, izjavio je zvaničnik Er Srbije.

Radosavljević je napomenuo kako je reč po veoma sigurnoj aplikaciji koja čuva privatnost putnika.

„Bitno je da se istakne da se radi o jako bezbednoj upotrebi podataka, jer IATA ne skladišti centralno te podatke, već se oni samo šalju iz laboratorije na aplikaciju, i mi samo znamo da je putnik obavio test i da može da putuje. Ličnim podacima raspolaže samo putnik“, naveo je Radosavljević.

Er Srbija je posebno ponosna, kaže, na to što je među prvim avioprevoznicima u Evropi i svetu koji će testirati aplikaciju za sigurnije putovanje.

„Er Srbija je uz rame sa velikim kompanijama kao što su Kvantas, Singapur erlajns, Etihad erlajns, Britiš ervejz. Mi ćemo to testirati tokom aprila meseca na ograničenom broju letova, na liniji Beograd-Cirih i na ograničenom broju puitnika, a nakon toga nadamo se uspešnim rezultatima testiranja, da će se proširiti na ostale naše destinacije, i nadamo se da će to podstaći na globalnom nivou umanjenje zahteva za karantinim u državama u koje se putuje, odnosno da će vlade prihvatiti ovu aplikaciju kao jedna od dokaza da su putnici ispunili zdravrstvene zahteve, rekao je Radosavljević.

Istakao je da su u Er Srbiji velika očekivanja od primene mobilne aplikacije „IATA trevel paš“.

„Očekivanja su velika, međutim svet je u specifičnoj situaciji da je pandemija u punom zamahu. Još uvek postoje značajna ograničenja u putovanju, zatvorene su granice za državljane Srbije, i mi ovu inicijativu vidimo kao nešto što treba da pomnogne da se svet otvori, da se saobraćaj normalizuje, i da se avio transport vrati na nivo na kojem je ranije bio“, zaključio je Radosavljević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar