U trendu

Er Srbija, zbog dobrih poslovnih rezultata, uplatiće u budžet Srbije ove godine 20 miliona evra

Kompanija Er Srbija je danas najavila da će, zbog dobrih poslovnih rezultata, u budžet Srbije ove godine uplatiti 20 miliona evra, po osnovu sredstava primljenih kroz postupak dokapitalizacije.

Republika Srbija je sprovela dokapitalizaciju srpske nacionalne avio-kompanije u skladu sa evropskom i domaćom regulativom u decembru 2020. i u septembru 2022. godine, kao meru otklanjanja poremećaja nastalih u poslovanju izazvanih pandemijom kovida 19 tokom 2020. godine, odnosno 2021. godine.

Posle druge dokapitalizacije država je u Er Srbiji povećala vlasnički udeo na 83,6 odsto, dok je udeo Etihad ervejza iz Ujedinjenih Arapskih Emirata smanjen na 16,4 odsto.

Er Srbije u prvom polugodištu ove godine prevezla je oko 1,7 miliona putnika, što je za 87 odsto više nego prošle godine, odnosno za 59 odsto više u odnosu na do sada rekordnu pretpandemijsku 2019. godinu.

U odnosu na ukupan broj putnika koji su putovali preko beogradskog aerodroma, udeo putnika Er Srbije je oko 50 odsto, odnosno jedna polovina. Samo u junu, tržišni udeo putnika Er Srbije na beogradskom aerodromu bio je 55 odsto.

Kompanija je u prvom polugodištu obavila 19.181 let, što je 63 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, odnosno 38 odsto više nego za prvih šest meseci 2019. godine.

Prema preliminarnim finansijskim izveštajima, u prvoj polovini godine zabeležen je profit od 22,4 miliona evra, što je na nivou profita za celu 2022. godinu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar