U trendu

Erbas u 2022. isporučio 661 putnički avion

BEOGRAD – Najveći evropski proizvođač vazduhoplova Erbas objavio je danas finansijske rezultate za prethodnu godinu, prema kojima je u 2022. isporučio 661 putnički avion i ostvario prihod od 58,8 milijardi evra.

Kako se navodi u saopštenju Erbasa, EBIT, odnosno zarada pre kamata i poreza, iznosio je 5,3 milijarde evra.

Organizaciona jedinica kompanije koja se bavi proizvodnjom putničkih aviona u prethodnoj godini prihodovala je 41,4 milijarde evra, što prestavlja povećanje prihoda u odnosu na 2021. godinu u iznosu od 15 odsto, uz EBIT zaradu od 4,1 milijarde evra što je takođe povećanje od 15 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Organizaciona jedinica Erbasa koja se bavi proizvodnjom helikoptera u prethodnoj godini prihodovala je više od 7 milijardi evra, što predstavlja povećanje prihoda od 8 odsto u odnosu na 2021. godinu, uz EBIT zaradu od 639 miliona evra, što predstavlja povećanje od 19 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Erbas predviđa isporuku 720 putničkih aviona u 2023. godini i korigovani EBIT u iznosu od 6 milijardi evra, uz podsećanje da je kompanija dobila rekordnu narudžbinu za 250 putničkih aviona iz Indije.

Direktor Erbasa Žilijem Fauri rekao je da je avio-industrija nastavila oporavak tokom 2022. godine jer su se avio-kompanije vratile na dugoročno planiranje svojih flota.

„Postigli smo solidne finansijske rezultate uprkos izazovnom poslovnom okruženju koje je sprečilo da se lanac snabdevanja u koji se uzdamo oporavi tempom koji smo očekivali. Kompanija je stoga morala da prilagodi svoje aktivnosti što je dovelo do manjeg broja isporuka putničkih aviona nego što je to bio početni plan. Sada prilagođavamo našu proizvodnju kako bi se ona poklapala sa ponudom“, rekao je Fauri.

Dodao je da je u ovoj godini Erbas fokusiran na industrijske aktivnosti i dugoročnu transformaciju kompanije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar