Erdogan iznenada smenio guvernera centralne bake

ANKARA – Turski predsenik Redžep Tajip Erdogan iznenada je smenio guvernera centralne banke Nadžija Agbala, nakon što je podigao kamatne stope da bi zaustavio inflaciju, a na njegovo mesto postavio bivšeg poslanika vladajuće stranke i kritičara stroge monetarne politike Sahapa Kavičoglua.

Ovo je treći put od 2019. godine da Erdogan, koji se više puta zalagao za niže kamate smenjuje guvernera, podseća Rojters.

Analitičari predviđaju da će lira pasti kada se tržišta novca otvore, nakon što je ponovo zadat udarac kredibilitetu centralne banke.

Odlazeći guverner Naci Agbal, imenovan pre manje od pet meseci, osvojio je pohvale na tržištu agresivnim podizanjem stope politike za 875 baznih poena na 19 odsto, što je najviše u bilo kojoj velikoj ekonomiji.

Njegovo iznenadno smenjivanje dolazi nakon što je banka u četvrtak povisila stope za više od očekivanih 200 poena, što je potez koji je trebalo da smanji inflaciju od 16 odsto i pad lire.

Službeni list zemlje objavio je da ga je Erdogan zamenio Sahapom Kavčiogluom, bivšim članom parlamenta Erdoganove vladajuće stranke (AKP).

Od Agbalovog imenovanja 7. novembra, lira je skočila više od 15 ošto sa rekordnih najnižih 8,50 za dolar. Oko 20 milijardi dolara stranih fondova takođe se slilo u tursku imovinu, preokrenuvši godine odliva, piše Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.