U trendu

Erić: Ima nagoveštaja da može doći do obuzdavanja inflacije

BEOGRAD – Dekan Beogradske bankarske akademije – fakulteta za bankarstvo osiguranje i finansije Dejan Erić izjavio je večeras da je činejnica da se neke stvari lagano smiruju i da ima nagoveštaja da može doći do smanjivanja i obuzdavnaja inflacije, koja je još, kako je ocenio, jako visoka.

Erić koji je za Tanjug, govoreći o povećanju referentne kamatne stope, naveo da je tačno da je ona povećana 12 ili 13 puta do sada i da je inflacija razlog za to.

„Studente učimo, kada imate povećanu inflaciju na tu bolest Cenralna banka reaguje lekom a lek je podizanje kamatnih sotpa u ovom slučaju referente kamatne stope da bi se obuzdala inflacija. Ona će padati jednostavno kada inflacija počne da pada“, rekao je Erić i ocenio da rast kamatnih stopa nikome ne pogoduje, ali da je to jedina moguća mera kojom pokušavate da kontolišete stvari koje je teško u potpunosti kontolisati.

Na konstataciju da će NBS naredne nedelje objaviti kolika je inflacija za mart, i da su procenili da će to biti maksimum i pitanje da li u narednom periodu možemo očekivati njeno smanjenje, kaže „da bi voleo da smo dostigli vrh“.

„NBS ima jako dobar centar za istraživanje i njihove prognoze su izuzetno precizne. Voleo bih da je tako da smo dostilgi neki vrh, a da li će to tako biti u velikoj meri zavisi od nekih međunarodnih faktora, dobar deo inflacije koja je kod nas je uvezena i povezana za rast cene energenata, sa dešavanjima u međunarodim i ekonomskim odnosima koji su se prelivali kod nas“, rekao je on.

Na pitanje li je pametno, kada se uzmu u obzir kamate na kredite, zaduživati se u ovom trenutku i šta je najmanje loša odluka, kaže da to najbolje znaju oni koji razmišljaju o zaduživanju.

„Da li je pametno ili ne, svaki pojedinac ili organizacija koja treba da se zaduži najbolje zna. Pametno je ako nemate drugu mogućnost i ako vam sredstva znače da obavite neku aktivnost“, rekao je on i naglasio da je tada važno da se vidi kako se ugovra kredit.

Ugovranje kredita u promenjivoj kamatnoj stopi znači da će vaša rata rasti, rekao je on i naglasio da je njegov savet da se ako može ugovori rata u fiksnoj kamantoj stopi jer nemate rizik vezan za promenu kamatne stope.

„Ti kretidi su obično malo skuplji, Odluka o zaduživanju mora biti dobro promišljenja, jer je vreme jeftinog novca prošlo“, rekao je on i potvrdio da će povećanje referentne kamatne stope pogoditi one najviše zadužene u dinarima.

Erić je na pitanje da li se očekuju nova previranja nakon dešavanja sa Kredit Svis i Bankom silicijumske doline, rekao da slučaj te dve banke pokazuje i pouku za nas koliko znači stabilnost finansijskog sistema, supervizija i nadzor.

Podsetio je da banke spadaju u red najkontrolisanijh i najnadziranijih institucija i naglasio da nema mesta za paniku, jer je naš sistem je stabilan,

Erić je na pitanje da li će ta situacija ubediti ljude da čuvaju novac više u slamaricama rekao da ne veruje da će to uticati i da se treba setiti broja negativnih stvari – stare devizne štednje, paradržavih banaka, hiepreinfalcije.

„To vreme je davno iza nas, sadašnji finansijski sistem je drugačije dizajniran, ljudi mirno spavaju, imaju dobru centrlanu banku NBS, postoje agencije za osigranje depozita, pominje se da će se povećati na 100.000, nema potrebe da se novac dži u slamaricama ili frižiderima“, naveo je on.

U delu razgovora o bitkoinu koji je dosegao cenu zlata, kaže da je to je jedna od 600.000 valuta

„Novac menja oblik, prelazi u digitalnu formu, kriptovalute su vrlo aktraktivna stvar, mojih 70 do 80 odstgo studenata ima račune u kripto menjačinicama“, rekao je Erić i dodao da ne veruje da će bitkoin ikada preuzeti ulogu koju ima zlato.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.