U trendu

Erste banka: I najmladji žele da nauče sve o novcu, prvi rodjendan igrice Čuvari Zmajevog blaga

Edukativnu igricu za mobilne telefone Čuvari Zmajevog blaga, koju je pre godinu dana lansirala Erste banka u želji da deci na zabavan i interaktivan način približi finansijske teme, zabeležila je 15.000 preuzimanja, saopštila je danas ta banka.

Donošenje finansijskih odluka sastavni je deo, kako je navedeno, svakodnevice i dugoročno ima veliki uticaj na život, pa stoga ne čudi što je UNICEF finansijsku pismenost proglasio veštinom 21. veka, dok PISA testovi ukazuju na neophodnost finansijskog opismenjavanja dece svih uzrasta.

„U želji da deci na zabavan i interaktivan način približi finansijske teme, Erste banka je pre godinu dana lansirala edukativnu igricu za mobilne telefone Čuvari Zmajevog blaga, koja je do sada zabeležila 15.000 preuzimanja. Na taj način banka je, uz svoju platformu za besplatnu finansijsku edukaciju gradjana #ErsteZnali, kreirala i sadržaj za najmladje“, navedeno je u saopštenju.

Igrica je nastala po uzoru na istoimenu knjigu u izdanju Kreativnog centra, koju su deca i roditelji prihvatili sa velikim interesovanjem.

Avanture glavnog lika, kako je navedeno, simpatičnog Zmaja, kroz igricu su postale još uzbudljivije, jer su deca igrajući se sa njim dobila priliku da usvoje važne finansijske pojmove. Savladjujući izazove koje igrica postavlja pred igrače i samostalno raspolažući blagom koje sakupe, deca kroz igru usvajaju važne finansijske pojmove i veštine kao što su budžet, štednja, odnos cene i vrednosti, upravljanje ličnim finansijama i mnoge druge.

Autor ilustracija i u knjizi i u igrici je Dobrosav Bob Živković. „Broj preuzimanja igrice za godinu dana, kao i ocene i komentari na Google Play i App Store servisima, pokazuju nam da interesovanje dece za finansijske teme itekako postoji i da smo pronašli dobar način da najmladjima približimo ovu oblast“, rekla je koordinatorka programa ErsteZnali Erste Banke Srbija Marija Mutić.

Promišljenim donošenjem odluka u igrici oni se, kako je rekla, zapravo pripremaju za realan život i za sve ono što ih očekuje kad budu stariji, budući da će se sa donošenjem finansijskih odluka susretati tokom života.

Ona je najavila da će se pred igračima uskoro naći i novi zadaci koji će proširiti njihova znanja o finansijama.

Osim želje da najmladjima pruži podršku da se što bolje snalaze u svetu finansija, motiv za kreiranje igrice Erste
banka je pronašla i u istraživanjima Erste grupe koja iz godine u godinu pokazuju da gradjani Srbije upravo banke
vide kao institucije koje bi trebalo da se bave finansijskom edukacijom stanovništva.

„Ipak, uvereni smo da i ostali akteri u društvu moraju da se uključe u ovaj proces, pre svega kada se on odnosi na najmladje. Zbog toga igrica motiviše i roditelje da kroz zajedničku aktivnost i druženje istražuju svet finansija i unapredjuju svoju finansijsku pismenost i nauče svoje mališane da upravljaju novcem. Učitelji, nastavnici, mediji, takodje imaju veoma važnu ulogu u finansijskoj edukaciji najmladjih“, rekla je Mutić.

Podstaknuta dobrim reakcijama na igricu, Erste banka je po njenim motivima razvila i interaktivnu predstavu, Čuvari
Zmajevog blaga, koju je nakon nekoliko izvodjenja u Beogradu imala prilike da vidi i publika u Novom Sadu, Vrdniku
Nišu i Leskovcu.

U nastojanju da finansijska pismenost postane deo obrazovnog sistema u Srbiji, Erste banka je, kako je navedeno, prošle godine potpisala Memorandum o saradnji s Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Time je dogovorena podrška pri izradi programa za finansijsku edukaciju učenika osnovnih škola kroz projekat
Škola novca za osnovca, kroz koji je prošle školske godine obučeno 150 nastavnika i učitelja iz 80 škola širom
Srbije, dok je tokom ove godine u planu da obuku završi izmedju 300 i 500 nastavnika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar