U trendu

Erste banka: Međunarodni dan pismenosti – Važno je umeti sa novcem

Erste banka objavila je danas, povodom Međunarodnog dana pismenosti, 8. septembra, da je u Srbija u prethodnoj deceniji znatno smanjila broj nepismenih građana i da je kompjuterski nepismeno stanovništvo prepolovljeno sa više od 50 na manje od 25 odsto građana, što je, kako je istaknuto, posebno važno za povećanje finansijske pismenosti.

Pismenost danas podrazumeva da je neophodno ovladati i znanjima iz oblasti računarstva i finansija kako bi se neometano funkcionisalo u savremenom svetu, objavila je Erste banka.

Podseća se da se računarska pismenost u Srbiji prvi put ispituje od 2011. godine i da poslednjih godina ova veština još više dobija na značaju jer je na tržištu sve više finansijskih usluga koje zahtevaju digitalnu pismenost, koja štiti i od prevara.

Iz Erste banke su ukazali i da se finansijska edukacija često zanemaruje, a mali broj ljudi tokom svog formalnog obrazovanja ima priliku da stiče znanja i veštine u ovoj oblasti.

Stoga je veliki deo građana prinuđen da uči na greškama i oslanja se na savete prijatelja i porodice, ali to, kako se dodaje, nije dovoljno jer često dovodi do loših finansijskih oduka, neodgovorne potrošnje, preteranog zaduživanja, ali i nekorišćenja nekih finansijskih mogućnosti.

Iako u Srbiji, kao ni u najvećem broju zemalja, finansijska pismenost nije poseban školski predmet, sve više se prepoznaje njena uloga u osiguravanju finansijskog blagostanja pojedinca, naveli su iz banke.

Podseća se i da je Ministarstvo prosvete Srbije prepoznalo je ovaj problem i zajedno sa Erste bankom pokrenulo projekat „Škola novca za osnovca“ u četvorogodišnjem trajanju, kako bi učenici razvili ovu, po proceni Unicefa, ključnu životnu veštinu za 21. vek.

„Deca odrastaju u sve složenijem finansijskom svetu i važno je da im svi pružimo podršku – od roditelja, preko nastavnika, do finansijskih institucija. Kada uspešno savladaju osnovne principe štednje, ulaganja i upravljanja dugom, lakše će im biti da kasnije plivaju kroz svet novca i finansijskih proizvoda, koji se dolaskom novih tehnologija neprestano usložnjava“, istakla je menadžerka za finansijsku edukaciju i društveno odgovorno poslovanje Erste Banke Marija Mutić.

Prema njenim rečima, iskustvo pokazuje da osnovci neke pojmove iz sveta novca još lakše usvajaju kroz igru.

„Upravo zato smo, između ostalog, napravili edukativnu mobilnu igricu ‘Čuvari Zmajevog blaga’, koja je do sada preuzeta više od 50.000 puta“, istakla je Mutić.

Iz Erste banke su istakli da je, u eri dominacije kreditnih kartica, kredita i berzi, finansijska pismenost postala preduslov ne samo ličnog uspeha već i napretka čitavog društva.

Ona podrazumeva sposobnost razumevanja i korišćenja različitih finansijskih veština, uključujući upravljanje ličnim budžetom i investiranje, u cilju donošenja dobrih finansijskih odluka, razumevanja kako novac funkcioniše i planiranja sigurne budućnosti.

Prema Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), finansijska pismenost je osnovna životna veština potrebna za učešće u savremenom društvu.

Od 2012. godine je deo PISA testiranja, a učenici iz Srbije su 2018. godine imali prilike da provere svoje znanje iz oblasti finansija.

Na testu se procenjuje u kojoj meri mladi poseduju znanja i veštine neophodne za donošenje finansijskih odluka i planova zabudućnost.

Sa prosečnim brojem bodova od 444, naši učenici su ostvarili lošije rezultate od vršnjaka iz svih članica OECD.

Finansijski su najpismeniji srednjoškolci iz Estonije, Finske, Kanade i Poljske.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar