U trendu

Erste grupa: Solidan rast prihoda u prvom kvartalu u uslovima potvrđene otpornosti tržišta CIE

Erste grupa saopštila je danas da je njen operativni rezultat bio 1,26 milijardi evra u prva tri meseca ove godine godine, što je međugodišnji rast od skoro 57 odsto.

Taj rast, kako je objašnjeno u saopštenju te bankarske grupacije, posledica je solidnog neto prihoda od kamata od 1,77 milijardi evra (porast od 27,1 odsto) usled generalno povoljnih kretanja kamatnih stopa i većeg obima kredita odobrenih klijentima.

Dobici zabeleženi u platnim uslugama i upravljanju aktivom doveli su do povećanja neto prihoda od naknada i provizija od 4,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, na 643 miliona evra.

Efekti vrednovanja su poboljšali neto rezultat trgovanja na 117 miliona evra u poređenju sa gubitkom od 257 miliona evra u istom periodu godinu dana ranije.

Operativni rashodi su bili 0,6 odsto veći u odnosu na prethodnu godinu i iznosili su 1,24 milijarde evra.

U prvom kvartalu je došlo do neto ukidanja rezervisanja za rizik što je dovelo do pozitivnog rezultata ispravki vrednosti od 20,7 miliona evra, doprinevši neto rezultatu od 594 miliona evra za kvartal.

„Ekonomije Centralne i Istočne Evrope (CIE) nisu izbegle globalno usporavanje ekonomskog rasta, ali i dalje pokazuju da su otporne. Uvereni smo da priča o konvergenciji CIE ostaje aktuelna i da će se region od 2024. godine ponovo istaći po rastu u Evropi“, rekao je generalni direktor Erste grupe Vili Černko.

Dodao je Erste grupa ima i veoma jasnu viziju u pogledu digitalizacije.

„To smo već pokazali kroz uspeh George platforme za naše klijente iz sektora stanovništva na šest tržišta. Pokrenuli smo George Business za korporativne klijente u Austriji i proširićemo ovu inovativnu platformu i na naša druga tržišta. Nastavićemo da podstičemo digitalne inovacije kao ključno sredstvo da svojim klijentima obezbedimo podatke, alate i znanje koji su im potrebni da unaprede svoje finansijsko blagostanje“, rekao je Černko.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.