U trendu

Erste: Srpski dinar briljirao među valutama CIE

BEOGRAD – Srpski dinar je, bez intervencija Narodne banke Srbije, ostvario najbolje rezultate među valutama zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIE) u proteklih nekoliko dana, pokazuje analiza finansijskih eksperata Erste banke.

„Protekle nedelje regionalne valute nisu zabeležile primetniju promenu prema evru u odnosu na prvu nedelju oktobra. Većina valuta u CIE je u tom periodu uspela da ostvari određenu aprecijaciju, a srpski dinar je ostvario najbolje rezultate među njima, do čega je došlo bez intervencije NBS u proteklih nekoliko dana“, piše u izveštaju Erste banke dostavljenom Tanjugu.

Naime, kako se dodaje, dinar se vratio na nivo od oko 118,2 u odnosu na evro, nakon određenog slabljenja u prvoj nedelji oktobra.

Poljski zlot i rumunski lej takođe su blago ojačali, dok su češka kruna i mađarska forinta zabeležile minimalne promene.

Prema oceni analitičara austrijske bankarske grupacije, još uvek postoji potencijal za aprecijaciju ceške krune, pošto je aktuelni kurs evro-krun od oko 25,8 znatno iznad prognoze češke centralne banke za ovaj kvartal (25,3) i prognoze Esrte banke za kraj
godine (25,2).

U Rumuniji, prošlonedeljni neočekivano visok nivo inflacije mogao bi da znači da bi centralna banka mogla ponovo da pokrene napore usmerene ka sprečavanju deprecijacije deviznog kursa, što bi, kako se navodi u ziveštaju, pogoršalo situaciju u pogledu inflacije, umesto da poveca stope na sledecoj sednici u novembru.

„Očekuje se da će ova nedelja na svetskim tržištima biti puna dešavanja, što bi moglo da se odrazi na kurs EUR/USD. Visoko kolebanje na tržištima vlasničkih instrumenata veoma lako bi mogla da se nastavi. Objava rezultata o trgovini na malo u SAD verovatno će biti najvažniji makroindikator, koji će tržištima pružiti indikaciju o snazi američke ekonomije. Međutim, najvažniji dogadaj verovatno će bit samit EU, koji bi trebalo da donese novosti o napretku i budućnosti pregovora o Bregzitu“, zaključuje se u analizi Erste banke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.