U trendu

EU bi da USB-C bude univerzalni punjac, Epl protiv toga

BRISEL – Evropska unija planira da uvede univerzalni punjač za mobilne telefone i tablete, sudeći prema danas predstavljenom predlogu Evropske komisije.

Prema tom predlogu, USB-C konektor postaće standardizovan punjač za sve pametne telefone, tablete, kamere, prenosne zvučnike i ručne konzole za video igre, a punjači će se takođe prodavati odvojeno od elektronskih uređaja, prenosi agencija Rojters.

EU na ovome radi već duže od deset godina, a Evropska komisija naglašava ekološke koristi i 250 miliona evra godišnje uštede za korisnike.

Ovaj potez će, kako ocenjuje Rojters, verovatno više uticati na kompaniju „Epl“ nego na njene rivale.

Naime, korisnici „ajfona“ i „androida“ dugo su se žalili na upotrebu različitih punjača za svoje telefone. Prvi telefoni se pune pomoću lightning kabla, dok se uređaji sa operativnim sistemom „android“ pune pomoću USB-C konektora.

Komisija je, međutim, poručila da nema za cilj da našteti Eplu i da je ovakvu odluku donela jer kompanije nisu uspele da se dogovore o zajedničkom rešenju uprkos desetogišnjim razgovorima tokom kojih je broj punjača za mobilne telefone smanjen na tri sa 30.

Epl je, međutim, odbio ovaj predlog Komisije.

„I dalje smo zabrinuti što stroge regulative koje propisuju samo jedan tip konektora guše inovacije, umesto da ih ohrabruju, što će zauzvrat naštetiti potrošačima u Evropi i širom sveta“, navodi se u saopštenju te američke kompanije.

Predlogu je potrebno „zeleno svetlo“ zemalja EU i zakonodavaca EU, nakon čega će kompanije imati dve godine da prilagode svoje uređaje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.