U trendu

EU: Bilo koja država bi mogla da bude sledeća

BRISEL – Evropska komesarka za energetiku Kadri Simson izjavila je danas da je odluka Gasproma da obustavi isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj „prekretnica u trenutnoj krizi“.

Ona je na vanrednom sastanku ministara energetike EU u Briselu ocenila da je to neopravdano kršenje postojećih ugovora i upozorenje da bi bilo koja država članica mogla da bude sledeća.

Poručila je da, iako ne postoji neposredna pretnja evropskim snabdevanjima gasom, neizvesnost situacije znači da bi zemlje članice EU trebalo da unaprede nacionalne planove za vanredne situacije, izgrade dovoljno zaliha gasa pre zime i nastavi rad na diverzifikaciji snabdevanja preko energetske platforme EU, prenosi Bi-Bi-Si.

Podsetila da je prvi sastanak Platforme održan 7. aprila, a da su prvi regionalni sastanci održani 12. i 13. aprila, kao i da su prošle nedelje Komisija i Bugarska dogovorile da uspostave prvu regionalnu radnu grupu koja će se baviti pitanjima bezbednosti snabdevanja nakon što je Gasprom prekršio ugovor o snabdevanju.

„Prvi sastanak na visokom nivou radne grupe biće održan već ovog četvrtka u Sofiji, gde smo pozvali i naše partnere sa Zapadnog Balkana“, poručila je ona.

Naglasila je da će energetska platforma EU biti otvorena za istočne pridružene partnere EU i Zapadni Balkan, objavljeno je na sajtu Evropske komisije.

Rekla je da je Komisija dala smernice državama članicama EU po pitanju plaćanja u rubljama.

„Jasno smo stavili do znanja da je reč o jednostranoj promeni ugovora, neopravdanoj komercijalnim razlozima, i da je prema privrednom zakonu potpuno legitimno da je odbijemo. Objasnili smo da plaćanja u rubljama dovode do jasnog kršenja sankcija, jer obezbeđuju sredstva za rad Centralne banke“, poručila je Simson.

Dodala je da mnoge evropske energetske kompanije treba da izvrše sledeću isplatu Gaspromu sredinom maja, kao i da pokušavaju da bolje razumeju šta treba da urade.

„Države članice i kompanije ne bi trebalo da imaju iluzije da se po ovom pitanju mogu osloniti na dobru veru Gasproma i ruskog režima“, rekla je evropska komesarka za energetiku.

Istakla je da je na današnjem sastanku ukazano na važnost jedinstva i koherentnosti odgovora zemalja EU.

Takođe je poručila da je obećala ministrima da će službe, zajedno sa pravnim službama i Komisije i Saveta, pripremiti detaljnije uputstvo šta kompanije mogu, a šta ne mogu da rade u okviru sankcija.

„U ovoj fazi ne postoji neposredan rizik za sigurnost snabdevanja Evrope. Za sada se nastavljaju isporuke za Poljsku i Bugarsku alternativnim rutama iz Grčke i Nemačke“, poručila je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar