U trendu

EU će podržati ugovore sa fiksnim cenama električne energije

BRISEL – Evropska unija će predložiti nova pravila čiji je cilj podrška ugovorima sa fiksnim cenama električne energije i zaštita potrošača od oscilacija cena na energetskim tržištima.
Nacrt ovog predloga Evropske komisije, u koji je danas imala uvid agencija Rojters, zaustavlja dubinske reforme tržišta energenata koje su tražile neke zemlje EU.
Evropska unija umesto toga predlaže delimične promene, koje treba da podstaknu povećanje broja ugovora sa fiksnim cenama električne energije.
Ako neka od zemalja EU želi da podrži nove investicije u energiju vetra, sunca, geotermalnu energiju, hidroelektrane ili nuklearnu energiju, to treba da učini u obliku dvosmernog ugovora za razliku u ceni (CfD) ili ekvivaletnog ugovora, stoji u nacrtu.
Ugovori za razliku u ceni predviđaju da proizvođačima električne energije bude ponuđena fiksna ugovorena cena, bez obzira na kratkoročne promene na enegetskim tržištima, stoji u nacrtu.
Ako tržišna cena električne energije bude manja od ugovorene cene, vlada će isplatiti proizvođaču razliku.
U slučaju da tržišna cena električne energije bude veća od ugovorene cene, ekstraprofit koji ostvaruje proizvođač će biti distribuisan konačnim potrošačima, precizira nacrt.
Cilj ovih promena je stvaranje okruženja u kome investitori mogu da ostvare stabilne prihode, kao i stabilizacija cena električne energije za konačne potrošače, zaključuje se u nacrtu.
Ovakva vrsta ugovora neće važiti za proizvođače energije iz fosilnih goriva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar