U trendu

EU donacija za Turističku organizaciju Beograda

BEOGRAD – Evropska unija je kroz projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ danas donirala Turističkoj organizaciji Beograda dezinfekcioni materijal i opremu, čime je podržala Udruženje hotelijera i restoratera Srbije (HORES) u realizaciji kampanje „Čisto i sigurno“, koja predstavlja potvrdu da su sprovedene sve neophodne epidemiološke mere.

Evropska unija donirala je ukupno 662.000 evra higijenske opreme kao pomoć oporavku turističke industrije Srbije.

Raspodeli donacije prisustvovao je direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović, koji je izrazio zahvalnost Evropskoj uniji i GIZ-u na solidarnosti i pomoći.

„Još veću zahvalnost osećamo zbog činjenice da je Beograd prihvaćen kao važan deo kulturnog i istorijskog nasleđa Evrope“, naveo je Popović.

On je rekao da će oprema i dezinfekcioni materijali pomoći da se sigurno dočekaju gosti iz čitavog sveta i da se organizuju manifestacije, a i da se sami Beograđani osećaju bezbednije u svom gradu.

Direktor HORES-a Georgi Genov rekao je da je zadovoljan što to udruženje u okviru projekta Evropske unije doprinosi unapređenju kvaliteta usluga u sektoru ugostiteljstva, posebno kroz projekat „Čisto i sigurno“.

„Donacija je za sada isporućena na više od 300 hotela u Srbiji, što će doprineti da se higijena i sigurnost u svim smeštajnim objektima podigne na najviši nivo. Takođe, smatramo da je veoma važno unaprediti znanja zasposlenih u oblasti zdravstvene zaštite i primene svih preventivnih zdravstveno-sanitarnih mera“, izjavio je Genov.

Predstavnik GIZ-a Tomislav Knežević rekao je da ta organizacija projektom „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ podržava srpski turistički sektor da ispuni zahteve koje sprovode i evropski turistički operateri.

„To se radi sa ciljem da Srbija poveća svoj turistički potencijal i privuče više domaćih, ali i međunarodnih putnika. Pored pomoći vredne 662 hiljade evra, Evropske unije i Vlade Nemačke sa oko milion i 200 hiljada evra žele da pomognu najugroženijem segmentu turističke privrede u Srbiji da se izbori sa posledicama pandemije COVID-19 i da spremno dočeka predstojeću letnju turističku sezonu“, naglasio je Knežević.

Higijenska oprema i materijal biće raspoređeni na objekte i ambijentalne celine koje najčešće posećuju turisti u Beogradu.

Među njima su Beogradska tvrđava, Narodni muzej, Muzej savremene umetnosti, Muzej Nikole Tesle, Muzej istorije Jugoslavije, Muzej tehnike, arheološko nalazište u Vinči, Hram Svetog Save, Ada Ciganlija, Avalski toranj i drugi.

Krajnji primaoci EU donacije su pružaoci turističkih usluga širom Srbije – hoteli, restorani, privatni smeštaji, objekti kulturnih spomenika, turističke organizacije i drugi, koji će dobiti različite vrste prskalica, UV lampe, atomizere, raspršivače, toplomere, zaštitnu opremu i prateća hemijska sredstva.

Kao deo mera „Čisto i sigurno“, pored same raspodele materijala i opreme, projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ će uz saradnju sa HORES-om održati niz radionica, a tema će biti prevencija širenja virusa u turističkim objektima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.