U trendu

EU i Kina postigle dogovor o investicijama

BRISEL, 30. decembra ( Tanjug) – EU i Kina danas su u principu zaključile pregovore o sveobuhvatnom Sporazumu o investicijama.

U EU navode da će, i pored ovog sporazuma, svoju politiku prema Kini nastaviti u skladu sa utvrđenim ”sveobuhvatnim pristupom”.

Dogovor o sveobuhvatnim ulaganjima EU i Kine usledio je nakon današnjeg video razgovora kineskog predsednika Si Đinpinga i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

U Briselu navode da se Kina obavezala na ”veći nego ikada” nivo pristupa svom tržištu za investitore iz EU, uključujući i nova važna otvaranja kineskog tržišta.

”Kina se takođe obavezuje da će osigurati pošten tretman kompanija iz EU kako bi se mogle takmičiti pod jednakim uslovima u Kini, uključujući i disciplinske mere za državna preduzeća, transparentnost subvencija i pravila protiv nametnutog prenosa tehnologija”, navodi se u saopšetnju Evropske komisije.

Dodaje se da se Kina prvi put složila i sa ambicioznim odredbama o održivom razvoju, uključujući obaveze o prisilnom radu i ratifikaciju relevantnih osnovnih konvencija Međunarodne organizacije rada (MOR).

U Briselu zaklljučuju da ovaj Sporazum ima veliki ekonomski značaj, ali i da će za njegovo sprovođe biti potreban ”visok i održiv” nivo političkog angažmana sa Kinom.

Sporazum takođe predviđa i mehanizam praćenja ispunjavanja obaveza za koji će sa EU strane biti zadužena Evropska komisija.

Tokom razgovora lidera Kine i EU pomenuta su i pitanja saradnje u borbi za očuvanje klime, ali i zabrinutost EU zbog stanja ljudskih prava u Kini, uključujući i dešavanja u Hongkongu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.