U trendu

EU istražuje da li Majkrosoft eliminiše konkurenciju

Evropska unija je danas saopštila da je počela antimonopolsku istragu protiv kompanije Majkrosoft (Microsoft) zbog zabrinutosti da će ona spajanjem svoje platforme za komunikaciju Tims (Teams) i Ofisa (Office) postići nepravednu prednost u odnosu na konkurente.

Evropska komisija je saopštila da je istraga „prioritet“ i da je pokrenuta žalbom iz 2020. godine  kompanije Slek Tehnolodžis (Slack Technologies) koja je autr popularnog programa za razmenu poruka na radnom mestu.

Slek tvrdi da je Majkrosoft zloupotrebio svoju tržišnu dominaciju da eliminiše konkurenciju, kršeći propise EU, i da je nezakonito spojio Tims i Ofis.

„Alati za saradnju na daljinu poput platforme Tims su postali neophodni za mnoga preduzeća u Evropi. Stoga moramo osigurati da ostanu konkurentna tržišta za ove proizvode“, rekla je poverenica EU za antimonopolsku politiku Margaret Vestager.

Dodala je da će zato biti sporvedena istraga da li Majkrosoftovo povezivanje Ofisa i Timsa možda kriši pravila konkurencije EU.

Majkrosoft je saopštio da „poštuje rad Evropske koisije na ovom slučaju“ i da će „nastaviti saradnju s njom na nalaženju rešenja koja će otkloniti zabrinutost“ za konkurenciju.

Nemačka kompanija za video razgvore Alfavju (Alfaview) takođe je podnela tužbu protiv Majkrosofta, tvrdeći da povezivanje dveju platformi daje američkom tehnološkom gigantu neuporedivu konkurentsku prednost.

„Ova prednost nije opravdana performansama koje platforme te kompanije imaju, ali njoj ne mogu da pariraju konkurenti kao što je Alfavju“, saopštila je ta kompanija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar