U trendu

EU komesarka Simson: Imamo dovoljne zalihe gasa za zimu

BRISEL – Zemlje Evropske unije imaju dovoljno zalihe gasa za zimu, a skok cena ukazuje na potrebu za brzim prelaskom na obnovljive izvore i reformom gasnog tržišta EU, izjavila je danas evropska komesarka za energetiku Kadri Simson.

„Zalihe u podzemnim skladištima gasa su iznad 75 posto širom Evrope. Ovaj nivo je niži od desetogodišnjeg proseka, ali je dovoljan da pokrije potrebe tokom zimske sezone“, rekla je ona u Evropskom parlamentu, prenosi Rojters.

Učestvujući u debati o rastu cena gasa koji pogađa najsiromašnije građane EU i koji utiče na odluke o poslovnim ulaganjima i preti da uspori ekonomski oporavak, Simson je najavila da će uskoro predstaviti plan za reformu tržišta gasa 27-članog bloka.

„Do kraja godine ću predložiti reformu tržišta gasa i u tom kontekstu razmotriti pitanja skladištenja i sigurnosti snabdevanja“, dodala je ona.

Jedna od ideja, koju je predložila Španija, jeste da EU zajednički kupuje gas kako bi iskoristila snagu svog jedinstvenog tržišta od 450 miliona potrošača i formirala strteške rezerve gasa u EU. Simson je ocenila da vredi analizirati zajedničku nabavku i skladištenje.

Prema njenim rečima, iako je povećanje proizvodnje iz obnovljivih izvora dugoročni odgovor na rast cene gasa, kratkoročno bi vlade EU mogle da pruže ciljanu podršku potrošačima direktnim uplatama pomoći onima koji su u najvećem riziku od energetskog siromaštva, smanjenjem poreza na energiju i prebacivanjem tog troška na opšte oporezivanje.

Vlade bi mogle da iskoriste deo novca od prodaje dozvola za emisiju ugljenika u okviru sistema za trgovanje emisijama, za pružanje pomoći građanima, rekla je Simson i dodala da nacionalni redulatori za zaštitu konkurencije istovremeno moraju da suzbiju špekulacije na energetskim tržištima.

Komisija će sledeće nedelje predstaviti predlog tih mera u skladu sa zakonima EU.

„Evropa mora da odgovori na rast cena gasa preduzimanjem brzih koordinisanih akcija na nivou država članica, koristeći snagu svog jedinstvenog tržišta i podizanjem svoje spremnosti za buduću krizu“, poručila je Simson.

Naglasila je da države članice moraju da odgovore zajedno, i da treba i dalje da budu svesne geopolitičkog značaja energije i da razvijaju strateški pristup spoljnoj energetskoj politici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.