U trendu

EU odobrila nemacki plan podrske kompanijama od 11 mlrd evra

BRISEL – Regulator za zaštitu tržišne konkurencije u EU odobrio je danas nemački program vredan 11 milijardi evra (11,58 milijardi dolara) za pomoć domaćim kompanijama pogođenim sankcijama protiv Rusije, sličan onima koje su nedavno predložile i druge zemlje u 27-članom bloku.

Prema nemačkoj šemi, kompanije će moći da obezbede zajmove pokrivene državnom garancijom koja ne prelazi 90 posto iznosa kredita, ili da dobiju zajmove po nižim kamatnim stopama kako bi podmirile svoje potrebe za investicijama i obrtnim kapitalom, prenosi Rojters.

„Ovaj krovni program će omogućiti Nemačkoj da ublaži ekonomski uticaj Putinovog rata u Ukrajini i da dodatno podrži kompanije u svim sektorima pogođenim aktuelnom krizom i sankcijama“, navela je evropska komesarka za konkurenciju Margret Vestager u saopštenju.

Evropska komisija, u čijoj je nadležnisti obezbeđenje pravdene konkurencije u okviru Evropske unije, nedavno je ublažila pravila o državnoj pomoći kako bi omogućila vladama EU da podrže privrednike čije je poslovanje poremećeno zapadnim sankcijama protiv Rusije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar