EU odobrila plan Grčke za smanjenje NPL-ova za 30 mlrd evra

BRISEL – Evropska komisija odobrila je danas plan Grčke za smanjenje obima loših kredita za do 30 milijardi evra u bankama te zemlje, uz obrazloženje da taj plan ne krši pravila o državnoj pomoći.

„Evropska komisija je utvrdila da u planovima Grčke za pružanje podrške smanjenju nivoa nenaplativih kredita (NPL) u grčkim bankama nema bilo kakve državne pomoći“, navodi se u saopštenju Komisije, a prenosi agencija Rojters.

Plan, poznat kao „Herkules šema za zaštitu aktiva“, ima za cilj da smanji količinu loših ili problematičnih kredita kojima su opterećene grčke banke.

Šema je slična italijanskom modelu GACS i osmišljena je s ciljem da pomogne zajmodavcima da se reše lošeg duga tako što će ga „prepakovati“ u aktive podržane hartijama od vrednosti.

Šemom „Herkules“ predviđa se kreiranje instrumenta posebne namene (SPV) koji će otkupljivati problematične kredite od banaka. Takva prodaja bi se finansirala obveznicama koje bi emitovao SPV, a od kojih bi pojedine imale vladine garancije.

“Ipak, učešće države bi bilo ograničeno”, saopštila je Komisija.

Bankari upućeni u taj proces rekli su Rojtersu prošlog meseca da očekuju „zeleno svetlo“ izvršne vlasti EU o uspostavljanju šeme zaštite aktiva koja će pomoći grčkim bankama da se reše takvih kredita.

Banke u Grčkoj već duže vreme rade na smanjenju “planine” problematičnih kredita u iznosu od oko 80 milijardi evra, koji su „nasleđe“ finansijske krize koja je za četvrtinu srezala BDP Grčke.

(Tanjug)

Napišite komentar