U trendu

EU potpuno prekida uvoz ruskog uglja od sredine avgusta

BRISEL – Izaslanici Evropske unije trebalo bi danas da odobre zabranu uvoza ruskog uglja koja će u potpunosti stupiti na snagu od sredine avgusta, mesec dana kasnije nego što je prvobitno predloženo, nakon pritiska Nemačke da se primena te mere odloži, izveštava Rojters pozivajući na upućen izvor iz EU.

Postepeno ukidanje uvoza ruskog uglja je okosnica u petom paketu sankcija EU protiv Rusiji, koji je Evropska komisija predložila ove nedelje, kao odgovor na zločine u ukrajinskom gradu Buča.

To će, kada bude odobreno, biti prva zabrana EU bilo kakvog uvoza energije iz Rusije od početka ruske „specijalne operacije“ u Ukrajini 24. februara.

Nafta i gas, koji imaju znatno veći udeo u evropskom uvozu ruskih energenata, ostaju netaknuti.

Evropski uvoznici većinu kupovina ruskog uglja obavljaju na spot tržištu, a ne na osnovu dugoročnih ugovora, a kada sankcije budu stupile na snagu te kupovine će smesta biti prekinute.

Evropska komisija je prvobitno predložila period od tri meseca za postepeno okončanje kupovina po osnovu postojećih ugovora, što znači da bi Rusija i dalje mogla da izvozi ugalj u EU 90 dana nakon uvođenja sankcija, piše u dokumentu u koji je Rojters imao uvid.

Međutim, taj period je produžen na četiri meseca, rekao je izvor britanske agencije upoznat sa diskusijama koji nije želeo da bude imenovan.

Produženje roka je usledilo uglavnom zbog pritiska Nemačke, najvećeg uvoznika ruskog uglja u EU.

S obzirom na to da se predviđa da će sankcije stupiti na snagu kasnije ove nedelje, ili početkom sledeće, nakon objavljivanja u službenom glasniku EU, ruske kompanije će efektivno moći da izvoze ugalj u Uniju do sredine avgusta prema postojećim ugovorima.

Jedan diplomata je rekao da je većina ugovora o uglju kratkoročna i da će period odlaganja od 90 dana omoguciti da većina njih bude okončana bez potrebe za otkazivanjem, čime se izbegavaju pravni rizici.

Uprkos tome što je malo ublažena u odnosu na prvobitni predlog, planirana zabrana ruskog uglja u EU je ambicioznija od britanske, budući da je London saopštio da planira da zabrani uvoz uglja iz Rusije do kraja godine.

Evropska komisija je procenila da bi zabrana uglja mogla da košta Rusiju 4,0 milijarde evra (4,36 milijardi dolara) godišnje izgubljenog prihoda.

Evropska komisija je odbila bilo kakav komentar na ovu temu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar