U trendu

EU razmatra zajednicku emisiju duga od 15 mlrd evra za UKR

BRISEL – Evropska komisija razmatra novu zajedničku emisiju duga 27-članog bloka u vrednosti od 15 milijardi evra (15,9 milijardi dolara) u naredna tri meseca, radi pomoći Ukrajini da nadomesti manjak likvidnosti, javlja Rojters pozivajući se na dva neimenovana zvaničnika Evropske unije.

Predlog Komisije biće objavljen 18. maja, rekao je jedan od zvaničnika. Novo zajedničko zaduživanje bloka, ako bude dogovoreno, moglo bi da se temelji na EU programu SURE koji je služio za finansiranje naknada za nezaposlene tokom pandemije kovid-19, naveli su Rojtersovi izvori.

To znači da bi Ukrajina dobila veoma jeftine kredite od bloka, a vlade EU bi morale da obezbede garancije da će zajedničko zaduživanje biti otplaćeno.

„To je jedan od modela koji se razmatraju, ali ništa još nije odlučeno“, citira britanska agencija jednog od dvojice visokih zvančnika iz Brisela.

EU očekuje da će se SAD pridružiti ovim naporima i obezbediti oko pet milijardi evra, što znači da EU treba da prikupi ostalih oko 10 milijardi evra kroz zajedničko zaduživanje, objasnili su zvaničnici.

O toj ideji će se, prema njihovim rečima, razgovarati na sastanku Grupe sedam ministara finansija u Bonu od 18. do 20. maja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar