U trendu

EU revidira pravila o državnoj pomoći za podsticanje širokopojasnog pristupa

BRISEL – Regulatori Evropske unije za tržišnu konkurenciju revidirali su pravila o državnoj pomoći kako bi olakšali zemljama da finansiraju uvođenje brzog širokopojasnog pristupa, što je ključno za postizanje ambicioznih digitalnih i zelenih ciljeva bloka.

Evropska komisija želi da sva evropska domaćinstva budu pokrivena gigabitnom mrežom i da sva naseljena područja budu pokrivena 5G mrežom do 2030, prenosi Rojters.

Komisija je saopštila da će vladama biti dozvoljeno pružanje državne podrške fiksnim širokopojasnim mrežama koje obezbeđuju najmanje jedan gigabit u sekundi i brzinu učitavanja podataka od 150 megabita u sekundi.

Pomoć za pokretanje mobilnih mreža, uključujući 5G, biće dozvoljena samo za poboljšanje kvaliteta postojećih ili planiranih mobilnih mreža.

Revidirana pravila dozvoljavaju zemljama EU da koriste bilo objavljenu, bilo regulisanu ili cenu zasnovanu na troškovima kao referentnu vrednost za postavljanje veleprodajnih cena za pristup mreži.

Da bi se obezbedila transparentnost, vlade će morati da pokrenu javne konsultacije najmanje 30 dana pre dodele državne pomoći, pri čemu će životna sredina i energija biti uključeni u kriterijume za izbor kandidata koji su aplicirali za subvencije.

Prag za objavljivanje detalja o dodeljenoj pomoći spušten je sa 500.000 na 100.000 evra.

Organ EU za konkurenciju je objavio i detalje o uslovima po kojima države članice moraju da prate komercijalni učinak mreža i o eventualnom povratu novca u slučaju da mreža ima bolji rezulrtat.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.