U trendu

EU ubrzava zelenu tranziciju skracenjem roka za davanje dozv

BRISEL – Evropska komisija namerava da ubrza zelenu tranziciju 27-članog bloka i smanji oslanjanje na ruska goriva tako što će skratiti rok za davanje dozvola na godinu dana za neke projekte obnovljive energije, izveštava Rojters pozivajući se na nacrt dokumenta kojim se to predviđa.

Brisel će sledeće nedelje predstaviti paket mera za okončanje energetskog oslanjanja Evropske unije na Rusiju, koji obuhvata podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora, štednju energije i povećanje uvoza gasa iz drugih zemalja.

U okviru toga, Komisija će predložiti pravila koja zahtevaju od zemalja EU da utvrde „područja na kopnu ili moru“ pogodna za obnovljive izvore energije, u kojima bi takvi projekti imali mali uticaj na životnu sredinu, pokazuje nacrt predloga zakona.

„Proces davanja dozvola za nove projekte koji se nalaze u utvrđenim lokalitetima ne sme da traje duže od jedne godine“, navodi se u dokumentu i dodaje da bi taj rok mogao da se produži za tri meseca samo u „vanrednim okolnostima“.

Novi rok za davanje dozvola bio bi duplo kraći od trenutnog, budući da postupak za odobravanje takvih projekata u EU traje sada u proseku dve godine, pri čemu može da se produži za dodatnih godinu dana. Za ostale projekte zelene energije, koji su izvan definisanih područja rok za davanje dozvola ostaće isti kao do sada, dodaje se u nacrtu.

Pojekti obnovljivih izvora često kasne jako dugo zbog birokratije, lokalnih protivljenja ili zabrinutosti za zaštitu ugroženih vrsta, što izaziva bojazan da će EU imati problem da poveća kapacitete energije iz vetra i sunca dovoljno brzo kako bi ispunila ciljeve predviđenje planom borbe protiv klimatskih promena.

U Grčkoj, na primer, vremenski rok za odobravanje projekata energije vetra traje obično osam godina, objavilo je grčko udruženje za vetroenergiju.

„Obnovljivi izvori energije su ključni u borbi protiv klimatskih promena, kao i za smanjenje cena energije, smanjenje zavisnosti Unije od fosilnih goriva i obezbeđenje sigurnog snabdevanja EU“, navodi se u dokumentu.

Izdavanje dozvola i izgradnja objekata obnovljivih izvora energije biće označeni kao „najvažniji javni interes“, omogućavajući pojednostavljenje procene. Građani EU će i dalje imati pravo da učestvuju u odlučivanju o tim projektima, piše u nacrtu.

Skraćenje roka za davanje dozvola ne bi se primenjivalo na postrojenja koja sagorevaju biomasu za dobijanje energije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar