U trendu

EU za slidarnost i slobodnu trgovinu na tržištu hrane

BRISEL – Lideri EU 27 na sasatnku u Briselu oštro su osudili ”uništavanje i nezakonito prisvajanje” poljoprivredne proizvodnje Ukrajine od strane Rusije i upozorili da ”ruski agresivni rat” protiv Ukrajine ima direktan uticaj na globalno tržiste hrane.

”Evropski savet poziva Rusiju da prekine napade na transportnu infrastrukturu u Ukrajini, ukine blokadu ukrajinskih crnomorskih luka i dozvoli izvoz hrane, posebno iz Odese.

„Evropska unija preduzima aktivne mere da olakša ukrajinski poljoprivredni izvoz i da podrži ukrajinski poljoprivredni sektor u sezoni 2022. godine i omogući izvoz hrane iz Ukrajine preko različitih kopnenih ruta i luka EU”, navodi se u zaključcima Evropskog saveta.

LIderi EU pozvali su i na međunarodnu koordinaciju u cilju globalnog odgovora na bezbednost hrane i nagalsili važnost slobodne trgovine, sollidarnosti i povećane lokalne poljoprivredne prozvodnje kako bi se ublažile posledice na nivoe cena, proizvodnju, pristup i snabdevanje žitom.

Ponovljena je podrška EU održavanju globalne trgovine bez neopravdanih barijera, ali i jačanju solidarnosti prema najugroženijim zemljama i u tom cilju njavljeno mobilasanje sredstava iz Evropskog razvojnog fonda.

Kada je reč o trenutnoj nestašici đubriva na globalnom tržištu, Evropski savet poziva na efikasniju upotrebu i korišćenje alternativnih đubriva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.