EU zemlje izvoze opasne pesticide

RIM – Italija je na prvom mestu među zemljama Evropske Unije po izvozu opasnih pesticida, u treče zemlje, hemikalija koje su na teritoriji EU zabranjeni.

Ovo je rezultat devetomesečnog zajedničkog rada koje su provele nevladine organizacije iz različitih EU zemalja, kao “Grenpis” (Greenpeace) ili “Javno Oko” (Public Eye) i novinari istrazivači.

Proizvodnja i izvoz opasnih hemikalija je uvek bio obavijen velom tajne, ali je zahvaljujući udruzenom naporu ovih organizacija, javnost po prvi out upoznata sa delom činjenica.

Dokumenti koji su prikupljeni pokazuju da EU fabrike hemijskih proizvoda planiraju proizvesti i prodati u treće zemlje, izvan EU trzišta, više od 82 hiljade tona pesticida.

Rupe u nacionalnim zakonima i neprecizne uredbe na EU novou omogučuju da fabrike hemijskih proizvoda, nesmetano rade i plasiraju svoje proizvode na trzište zemalja izvan EU

Samo italijanske fabrike proizvode oko 12 odsto od ukupne količine po zdravlje i oklinu opsanih pesticida, koje najčešće prodaju siromašnim zemljama.

“Hemijski giganti preplavali su siromašne zemlje sa opasnim i otrovnim pesticidima koje smo mi, na našem trzištu, ispravno zabranili. Apsurdno je da prodajemo otrovne pesticide u zemlje iz kojih, posle, proizvodi završavaju na našim stolovima i u našim tanjirima”, rekla je director za agrikulturu italijanskog ogranka “Grinpisa”, Federika Ferario.

“Ovu praksu EU mora što pre zabraniti”, kaze Ferario. Poslednjih meseci desetak strucnjaka Ujedinjenih Nacija za ljudska prava su apelovali da se prestane sa proizvodnjom i izviozom u siromašne zemlje, hemikalija opasnih po ljudsko zdravlje.

U ukupnom izvozu pesticida iz zemlja EU u trece zemlje udeo italijanskih hemijskih proizvođača je oko 12 odsto.

Među proizvodima je cisti “trifrularin”, koji proizvodi italijanska fabrika “Finkimika” koji se koristi za proizvodnju herbicida. Ta hemijska supstanca je kancerogena i zbog visoke toksičnosti za ribe i druge morske zivotinje, je jos 2007 godine zabranjen u EU.

Drugi toksični i po ljudsko zdravlje opasni hemijski proizvod je “atracin”, koji je u zoni Evropske Unije zabranjen jer zagađuje podzemne vode.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.