U trendu

Evergrande izbegao bankrot, dogovorio se sa investitorima

ŠANGAJ – Glavna podružnica kineske „Evergrande Grupe“ saopštila je danas da je postigla dogovor sa imaocima obveznica o izmirenju obaveze plaćanja kamata na svoju obveznicu, što je doprinelo smirivanju bojazni od neizvršenja obaveza koje bi moglo da izazove globalni finansijski haos.

Kineska centralna banka je, takođe, „ubrizgala“ 90 milijardi juana (14 milijardi dolara) u bankarski sistem kao znak podrške, a kineska finansijska tržišta ponovo su se otvorila i stabilizovala nakon dvodnevne pauze tokom Festivala sredine jeseni, prenosi agencija Rojters.

Kompanija „Hengda Ril Estejt Grup“, glavna podružnica „Evergrande Grupe“, navela je u saopštenju da će isplatiti kamatni kupon na obveznicu sa rokom dospeća u septembru 2025. godine, dodajući da je ta obveznica „već rešena kroz privatne pregovore“.

Kompanija bi do sutra trebalo da plati 232 miliona juana (36 miliona dolara) kamate na obveznicu.

„Evergrande“ međutim nije pomenuo isplatu kamate na dolarsku obveznicu u iznosu od 83,5 miliona dolara, koja takođe sutra dospeva na naplatu, ili 47,5 miliona dolara koji dospevaju na naplatu sledeće nedelje.

Prezadužena kompanija „Evergrande“ je toliko „isprepletena“ sa širom kineskom ekonomijom da su njena sudbina i strah od prelivanja krize, prouzrokovali ogromnu nervozu na globalnim tržištima akcija i obveznica.

Međutim, čini se da je najava kompanije „Hengda“ stabilizovala šire tržište akcije, dok su fjučersi vezani za indeks S&P500 porasli.

„Evergrande“, koji je nekada bio vodeća kineska kompanija u oblasti izgradnje nekretnina, duguje oko 300 milijardi dolara, uglavnom investitorima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.