U trendu

Evergrande izbegao kolaps, legla kamata stranim investitorim

HONG KONG – Kompanija Evergrande je izvršila ključnu uplatu kamate na obveznicu denominovanu u dolarima, samo dan pre isteka grejs perioda da izmiri tu obavezu, što kineskom građevinaru omogućava da izbegne bankrot, barem za sada, izveštavaju kineski državni mediji.

Državni finansijski dnevni list Sekjuritiz Tajms objavio je danas da je ovaj posrnuli nekretninski konglomerat uplatio 83,5 miliona dolara kamate na obveznicu denominovanu u dolarima, koja je dospela na naplatu prošlog meseca, prenosi Si-En-En (CNN).

Grejs period od 30 dana za tu izvršenje te uplate istekao bi u subotu, 23. oktobra, a Rojters navodi, pozivajući se na neimenovani izvor koji je direktno upućen u dešavanje, da je Evergrande uplatio sredstva u četvrtak na račun Sitibanke i da bi imaoci obveznica trebalo da ih dobiju pre isteka grejs perioda.

Evergrande nije odmah odgovorio na zahtev za komentarom.

Ova vest je donela izvesno olakšanje investitorima i analitičarima koji su ove nedelje opetovano upozoravali da će kompanija, koja se i dalje nalazi na ivici kolapsa, skliznuti u svoj prvi formalni bankrot.

Medijski izveštaji iz Kine takođe ukazuju na to da kompanija ulaže napore da smiristrane investitore. Ranije je Evergrande radio na tome da „očisti“ deo dugova prema domaćim zajmodavcima, ćuteći pri tome o dugovima prema međunarodnim investitorima, što je znak da je njegov prioritet bio da prvo vrati dugove domaćim ulagačima, ocenjuje CNN.

Akcije kompanije su porasle dana na berzi u Hong Kongu za 4,3 posto, dok su akcije njegovih jedinica za upravljanja imovinom i za električna vozila ojačale za oko 4,0 procenta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar