Evo gde se mogu zameniti metalni evri u Srbiji

Ovlašćene menjačnice u Srbiji mogu da se odluče da otkupljuju strani kovani novac, dok je u bankama ta usluga nemoguća.

“Banke i ovlašćeni menjači mogu da primaju strani kovani novac od građana, ali nije propisana njihova obaveza da to čine, već im je ostavljena mogućnost da samostalno odluče po pitanju postupanja sa tim novcem, odnosno da urede svojom poslovnom politikom”, objašnjavaju u Narodnoj banci Srbiji.

Dodaju dalje da se ovlašćene menjačnice mogu odlučiti da otkupljuju strani kovani novac, dok je u bankama ova usluga nemoguća, a glavni razlog je njegova velika težina u odnosu na nominalnu vrednost, kao i komplikovana obrada i transport.

„Težina kovanog novca predstavlja problem pri prodaji inostranim bankama koje za to naplaćuju visoku proviziju pri otkupu“, precizira se.

Građani koji pri povratku sa letovanja ili boravka u inostranstvu imaju veću količinu metalnog novca, mogu da ga zamene za dinare, a takođ mogu sitne evre da ukrupne u veće apoene, kažu u Udruženju menjača Srbije, i dodaju da tu uslugu za sada vrše samo Exclusive Change i VIP menjačnica.

Kada je reč o nemogućnosti podizanja ili polaganju metalnog novca na devizne račune građana, NBS objašnjava da, ukoliko bi banka u skladu sa svojom poslovnom politikom vršila otkup stranog kovanog novca, postavlja se pitanje u kojoj meri bi se manipulativni troškovi (transport, obezbeđenje pošiljke, osiguranje pošiljke i sl.) prelili na građane.

To je ujedno i glavni razlog zbog koga nije moguće podići/položiti inostrane kovanice na devizne račune građana, jer banke neće da se izlažu navedenim troškovima, i iz tog razloga prilikom isplate iznosa koji su manji od pet evra banke isplatu vrše u dinarskoj protivvrednosti po efektivnom kursu banke na taj dan.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike