Evo šanse za džeparac: Zavod traži anketare za istraživanje od 7. maja do 21.jula

Republički zavod za statistiku radiće istraživanje u periodu od 7. maja do 21.jula ove godine o prihodima i uslovima života u Srbiji.

Zavod je objavio javni poziv svim zainteresovanim kandidatima da se prijave za posao anketara za potrebe sprovođenja „Ankete o prihodima i uslovima života“ (SILK). Zainteresovani kandidati mogu da popune elektronsku prijavu na njihovom sajtu koja će biti aktivna do utorka 18. aprila, do 12 časova.

Anketa o prihodima i uslovima života sprovedena je četvrti put na teritoriji Srbije od maja do jula 2016. godine a rezultati su objavljeni početkom ovog meseca. U anketi je direktnim intervjuima učestvovalo 5.554 domaćinstva, odnosno 15.057 osoba starijih od 16 godina.

Rezultati prošlogodišnjeg istraživanja pokazali su da je je stopa siromaštva u Srbiji 25,5 odsto, odnosno da je četvrtina građana u riziku da postane siromašna.

Prema podacima RZS, stopa rizika od siromaštva ili socijalne isključenosti u 2016. godini iznosila je 38,7 odsto.

Rizicima od siromaštva najizloženiji su mladi od 18 do 24 godine (32,7 odsto), zatim mlađi od 18 godina (30,2 odsto), dok najnižu stopu rizika od siromašva ima populacija starija od 65 godina (19,1 odsto).

Na osnovu prošlogodišnjeg istraživanja, najveću stopu rizika od siromaštva imaju osobe koje žive u domaćinstvima koja čine dvoje odraslih s troje ili više izdržavane dece (49,8 odsto) i osobe mlađe od 65 godina koje čine jednočlana domaćinstva (40,1 odsto).

Kada je reč o radnom statusu, riziku od siromaštva najizloženiji su punoletni nezaposleni građani (48 odsto), dok je najniža stopa rizika od siromaštva kod zaposlenih kod poslodavca (devet odsto). Oko trećine samozaposlenih je u riziku od siromaštva, dok je oko 15,4 odsto penzionera izloženo tom riziku, pokazuju prošlogodišnja istraživanja Zavoda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.