U trendu

„Evro na izdisaju, slom za najviĆĄe godinu i po“

Prof. Teodor Ruzvelt Maloh, glavni kandidat Donalda Trampa za ambasadora u EU, kaĆŸe da bi jedinstvena valuta evrozone mogla da doĆŸivi slom u narednih 18 meseci

Maloh, koji je predsednik i glavni izvrĆĄni direktor kompanije Global Fiducijary Governance i „Ruzvelt grupe“, rekao je u intervjuu za britanski javni servis Bi-Bi-Si da bi zauzeo „kratku poziciju“ na berzi u trgovanju s evrom, ĆĄto znači da bi se kladio na pad vrednosti jedinstvene valute.

„Jedna od stvari koje bih uradio u 2017. jeste zauzimanje kratke pozicije prema evru. Mislim da je to valuta koja je ne samo na izdisaju, već ima stvarni problem i mogla bi da doĆŸivi slom u narednih godinu do godinu i po dana“, kazao je on.

„Nisam jedina osoba ili ekonomista sa takvim pogledom na stvari. Neko priznat kao DĆœozef Stiglic, čuveni ekonomista Svetske banke, napisao je celu knjigu na tu temu“, dodao je Maloh.

Osvrćući se na perspektive britansko-američke privredne saradnje, ocenio je da bi Britanija mogla da dogovori „uzajamno koristan“ sprazum o slobodnoj trgovini sa Amerikom za samo 90 dana.

Uprkos preprekama, kako je naveo, Britanija će dobiti sporazum o slobodnoj trgovini pre drugih u EU, a izbori u Holandiji, Francuskoj i Nemačkoj bi, smatra, mogli da dovedu do fundamentalne reorganizacije unije.

„Lično nisam siguran da će biti Evropske unije sa kojom bi se pregovaralo o slobodnoj trgovini“, rekao je Maloh.

Na pitanje da li će potencijalno biti viĆĄe bilateralnih sporazuma sa različitim zemljama, odgovorio je da smatra da su „izgledi za to, u izmenjenoj političkoj stvarnosti, veći“.

„Mislim da se Donald Tramp jako protivi nadnacionalnim organizacijama, on veruje u nacionalne drĆŸave, u bilateralne odnose, i mislim da on smatra da je EU promaĆĄila svoj cilj. Čini mi se takođe da Tramp smatra da se EU u poslednjih nekoliko decenija jako izokrenula, najviĆĄe pogodujući Nemačkoj“, naveo je Maloh.

Dodao je da su sadaĆĄnji pregovori o slobodnoj trgovini između SAD i EU, pod nazivom Partnerstvo za transatlantsku trgovinu i inesticije (TTIP) – „mrtvi“, te da je za Sjedinjene DrĆŸave najbolje ako Britanija sprovede „čist“ Bregzit.

Kada jednom bude izvan jedinstvenog trĆŸiĆĄta i carinske unije, Velika Britanija moĆŸe da zaobiđe „birokrate u Briselu“ i da „napravi sporazum o slobodnoj trgovini“, rekao je.

Maloh je ocenio da bi bilo kakav pokuĆĄaj EU da blokira Britaniju da započne pregovore sa SAD-om bio „apsurdan“ i bio bi nalik „muĆŸu koji pokuĆĄava da spreči ĆŸenu da počini preljubu“, preneo je Bi-Bi-Si.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.