U trendu

Evrodizel sa biokomponentom iz Pančeva otpremljen u Rumuniju

PANČEVO – Prve količine evrodizela sa biokomponentama proizvedene u Rafineriji nafte Pančevo otpremljene su na tržište Rumunije, saopštio je danas NIS. Planirano je da do kraja septembra u pančevačkoj rafineriji bude proizvedeno 3.000 tona ove vrste goriva za potrebe rumunskog tržišta.

Direktor Bloka Prerada u NIS-u Vladimir Gagić rekao je da će osim ekoloških benefita, proizvodnja evrodizela sa biokomponentom omogućiti da se dodatno unapredi konkurentnost naše rafinerije na regionalnom tržištu naftnih derivata.

„Pored proizvodnje biodizela i projektovanja uslova za proizvodnju biobenzina, nastavljamo da ulažemo i u druge projekte koji će omogućiti veću efikasnost poslovanja i unaprediti rad rafinerije u dužem periodu, a na ovaj način ostajemo posvećeni daljem razvoju prerađivačkih kapaciteta NIS-a, što predstavlja jedan od strateških prioriteta kompanije“, kazao je Gagić.

U saopštenju se navodi da je za potrebe realizacije projekta namešavanja biogoriva u evrodizel, u koji je uloženo više od pet miliona evra, obavljena rekonstrukcija rezervoarskog prostora u pančevačkoj rafineriji, a stvoreni su i uslovi za prijem biokomponente auto i železničkim cisternama.

Takođe je obezbeđeno automatsko linijsko namešavanje biokomponente u evrodizel, kao i otprema ove vrste derivata iz Rafinerije nafte Pančevo svim vidovima transporta.

Trenutni kapacitet proizvodnje dizel goriva sa dodatkom biokomponenti u pančevačkoj rafineriji iznosi 600.000 tona godišnje, dok početak proizvodnje evrodizela sa biokomponentom još jednom pokazuje spremnost jedinog domaćeg proizvođača naftnih derivata u Srbiji da ispuni sve postojeće i buduće zahteve tržišta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.