Evrogrupa želi „drugačiji pristup“ Britanije Bregzitu

Šef evrogrupe Jerun Dajselblum pozvao je danas Britaniju da pokaže „drugačiji pristup“ u pregovorima sa Evropskom unijom, upozorivši na opasnost od haotičnog Bregzita ukoliko London ne promeni stav.

Dajselblum, koji je na čelu grupe 19 ministara finansija evrozone, uputio je ovo upozorenje pošto njegov britanski kolega insistira na stavu da je „plišani“ Bregzit još moguć, prenosi agencija Frans pres.

„On (Bregzit) može biti “gladak“ i uređen, ali to zahteva drugačiji pristup britanske vlade“, rekao je holandski ministar finansija novinarima po dolasku na razgovore sa 28 ministara finansija EU u Briselu.

„Međutim, stvari koje sam do sada slušao inkompatibilne su sa glatkim i uređenim izlaskom“, dodao je Dajselblum.

Njegova izjava došla je neporedno pre prve konferencije za novinare pregovarača Evropske komisije za Bregzit, Mišela Barnijea, nakon sastanka sa ostalih 27 članica Evropske unije.

Dajselblum je ponovio upozorenje da će biti nemoguće da se evropski finansijski kapital zadrži u Londonu ako Britanija odluči da ne primenjuje pravila EU nakon Bregzita.

„Ako Velika Britanija želi pristup tržištu unije, moraće da prihvati pravila i propise koji idu uz unutrašnje tržište EU“, rekao je on.

Na primedbu novinara da drugi lideri EU kažu da Britanija ne može „da dobije i pojede ceo kolač“, Dajselblum je rekao da nastoji da se distancira od tog klišea, ali da su oni „apsolutno u pravu“.

Britanska premijerka Tereza Mej je obećala da će pokrenuti dvogodišnju proceduru „razvoda“ od EU krajem marta, u skladu sa neočekivanom odlukom britanske nacije na referendumu 23. juna za izlazak iz bloka, ali nije otkrila jasnu pregovaračku poziciju, dodaje feancuska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.