U trendu

Evrokomore protiv prištinske takse

BEOGRAD – Evrokomore su protiv protekcionističkih mera poput odluke Prištine kojom je uvedena carina na robu iz Srbije i BiH i zatražile su od evropskih institucija podršku u rešavaju ovog problema.

Ovo je u najkraćem stav najveće evropske poslovne asocijacije koja okuplja 46 nacionalnih komora sa više oko 20 miliona privrednika, a koji je Kristof Lajtl, prvi čovek Evrokomore preneo u današnjem odgovoru na pismo Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije i člana Predsedništva Evrokomore.

„Evrokomora podržava otvorena tržišta i protiv je protekcionizma. Dakle, podržavamo dobre trgovinske odnose između naših partnera“, piše Lajtl, navodi se u saopštenju PKS.

Predsednik Evrokomore i dugogodišnji predsednik Privredne komore Austrije ukazuje da „trgovina igra važnu ulogu u promovisanju mira, slobode i ekonomskog prosperiteta na Zapadnom Balkanu i da je stabilnost u ovom regionu veoma važna i za Austriju i za EU“.

Stoga je EU, dodaje, već „tražila od Kosova da povuče uvozne carinske tarife i u bliskom je kontaktu sa svim stranama kako bi se razmatrali neophodni koraci za dalji napredak“.

Predsednik PKS Marko Čadež se više puta od uvođenja kosovske takse obraćao evropskim institucijama, uključujući i Evrokomoru i najuticajnije evropske komore pojedinačno, ukazujući na posledice odluke institucija u Prištini i apelujući na briselske zvaničnike za podršku u ukidanju takse.

Takođe, već dan posle prve kosovske odluke boravio je u Beču, gde je razgovarao sa aktuelnim predsednikom Privredne komore Austrije Haraldom Marerom i o problemu obavestio najviše predstavnike austrijskog Ministarstva za privredu i digitalizaciju.

Lajtl u današnjem pismu obaveštava Čadeža da je i lično uputio pismo komesaru Johanesu Hanu i zatražio njegovu podršku u konkretnom slučaju.

Takođe, na predlog austrijske privredne komore, Austrija je ovo pitanje još u novembru iznela Savetodavnoj grupi za pristup tržištima (MAAC) i pozdravlja napore Evropske komisije i Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) da se pronađu rešenja koja idu u prilog slobodnoj trgovini.

Austrija takođe, po rečima Lajtla, ohrabruje Komisiju i EEAS da nastave da tim aktivnostima.

Nastavićemo da pomno pratimo ovo pitanje, ističe Lajtl i iznosi uverenje da će se trgovinski odnosi između Srbije i Kosova uskoro normalizovati, navodi se u saopštenju PKS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar