Evropljani u panici: Brazil godinama izvozio pokvareno meso

Brazilska vlada je počela da preduzima brojne napore kako bi uverila javnost da nema razloga za brigu nakon tvrdnji da su izvoznici mesa podmićivali inspektore radi dobijanja dozvole za prodaju i izvoz pokvarene govedine.

„Ovo je hitno pitanje, jer ima posledice po nas i u zemlji i u inostranstvu. Razgovaramo sa ambasadama kako bi mogle da prenesu informacije svojim vladama u pogledu bilo kakve zabrinutosti ispoljene u prethodnih nekoliko dana“, izjavio je predsednik Brazila Mišel Temer novinarima, a prenosi njujorška agencija „Blumberg“.

On je, nakon toga, večerao sa 19 ambasadora u jednom restoranu koji nudi specijalitete od govedine, a u kom važi princip menija „sve-što-možeš-da pojedeš“ (all-you-can-eat) s cenom po osobi od 39 dolara.

U istrazi brazilskih federalnih vlasti prošle nedelje je utvrđeno da je oko 40 kompanija, među kojima su JBS i BRF, bilo uključeno u nezakonite aktivnosti, kao što su podmićivanje inspektora i dodavanje hemijskih supstanci kako bi zamaskirali loš kvalitet mesa.

Iako kompanije negiraju takve tvrdnje, njihove akcije su, kako navodi njujorška agencija, počele da padaju.

Evropski komitet za zdravlje i bezbednost hrane zatražio je dodatne infromacije u vezi sa ovim slučajem, ali poručuje da nisu utvrđene nikakve nepravilnosti kod zdravstvenih sertifikata koji se odnose na meso iz Brazila.

Kina i SAD su, takođe, zatražile dodatna pojašnjenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.