U trendu

Evropska unija menja trgovinske sporazume

Evropska komisija usvojila je paket predloga za veću trgovinsku razmenu Evropske unije (EU) i 20 susednih zemalja, medju kojima su BiH, Srbija, Crna Gora, Albanija, Kosovo i Severna Makedonija, u cilju bržeg oporavka od ekonomskih posledica pandemije kovid-19, preneo je Radio slobodna Evropa (RSE).

„Moramo učiniti sve što možemo kako bismo olakšali trgovinsku i ekonomsku aktivnost izmedju EU i naših suseda na evro-mediteranskom području i promovisali regionalnu integraciju“, rekao je evropski komesar za ekonomiju Paolo Djentiloni (Gentiloni).

On je naglasio kako će izmene sporazuma pomoći državama kao što je Liban da se oporave i obnove, te će „u isto vreme podržati evropske kompanije u pristupu novim tržištima“, istakao je Djentiloni.

Evropska komija je podsetila da roba sa preferencijalnim poreklom ispunjava uslove za uvoz s nižim stopama carine ili čak nultom stopom, u zavisnosti od povlaštenog tarifnog tretmana.

Pravila o poreklu nužna su u bilo kojem trgovinskom sporazumu, jer ona odredjuju koja roba može imati prednost od povlaštenog tretmana.

„Poreklo robe je ekonomska nacionalnost robe kojom se trguje“, rekao je Djentiloni.

Postupci porekla osiguravaju da carinske vlasti mogu proveriti poreklo robe i omogućiti kompanijama da dokažu poreklo svoje robe.

Kad se ispune svi potrebni zahtevi, roba s preferencijalnim poreklom ispunjava uslove za uvoz s nižim stopama carine ili čak nultom stopom, zavisno od povlašćenog tarifnog tretmana, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Predlozi Evropske komisije modernizovaće preferencijalne trgovinske sporazume sa 20 zemalja iz panevropsko-mediteranske regije (PEM).

Predlozima se dopunjavaju, pored balkanskih zemalja i bilateralni sporazumi EU sa Islandom, Lihtenštajnom, Norveškom, Švajcarskom, Farskim Ostrvima, Turskom, Egiptom, Izraelom, Jordanom, Libanom, Gruzijom, Moldavijom, Ukrajinom, kao i posebno sa Palestinom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar