U trendu

Evropska zelena partija o merama protiv zagađenja vazduha

BEOGRAD – Evropska zelena partija zatražila je danas od Ministarstva zaštite životne sredine odgovor na pitanje šta je urađeno da bi se kvalitet vazduha u Beogradu i Srbiji popravio, a vezano za predloge mera koje su im predali 2021. godine.

Predsednik partije, čije je sedište u Šapcu, Dejan Pavlović rekao je za Tanjug ispred zgrade Ministarstva, gde su zakazali konferenciju za novinare, da je veliki broj mera za smanjenje i sprečavanje čestičnog i hemijskog zagađenja koje su predložili lako sprovesti.

„U strukturi zagađivača najbitnija su individualna i industrijska ložišta, do 50 kilovata snage. Problem rešiti tako što bi država dala subvencije ili omogućila besplatan priključak na gasovod i toplovodnu mrežu i tako sprečila spaljivanje fosilnih goriva ili svih drugih vrsta, jer naš narod zbog energetskog siromaštva spaljuje sve i svašta“, rekao je Pavlović i dodao da bi i bolja inspekcijska kontrola naterala industrijska postrojenja da kontrolišu šta se spaljuje.

Potpredsednica partije Snežana Nedeljković rekla je da za te dve godine ništa nije učinjeno da se kvalitet vazduha poboljša.

„Beograd je ponovo prvi na lestvici najzagađenijih gradova na svetu, pored Nju Delhija, to je poražavajuće“, rekla je ona.

Najveći zagađivač su, kako je navela, obrenovačke termoelektrane koje kako tvrdi lože i blato, jalovinu polivanu naftom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.