Evropske berze ojačale na britansko „da“ vakcini AstraZenek

LONDON – Evropske berze su danas dodatno ojačale nakon vesti da je Velika Britanija odobrila vakcinu protiv kovida-19 koju su razvili AstraZeneka i Univerzitet Oksford.

Panevropski indeks STOKS 600 porastao je za 0,1 posto do 8,10 časova po srednjoevropskom vremenu, i kreće se blizu 10-mesečnog rekorda zabeleženog na prethodnoj trgovinskoj sesiji, prenosi Rojters.

Akcije AstraZeneke napredovale su za daljih 1,3 procenta nakon što su ranije skočile 3,3 odsto u očekivanju ove vesti iz Britanije.

Ovaj proizvođač lekova je saopštio da je odobrenje dato za režim dve doze po osobi (ukupno 100 miliona doza) i da je vakcina odobrena za upotrebu u hitnim slučajevima jer se Britanija bori protiv nove, vrlo zarazne varijante virusa.

Na Frankfurtskoj, Pariskoj i Madridskoj berzi investiciona aktivnost je prigušena uz mali obim trgovanja u poslednjoj skraćenoj trgovinskoj nedelji zbog novogodišnjih praznika.

Nemački indeks DAKS je minimalno skliznuo, dok su francuske i španske akcije oslabile za po 0,1 procenat.

Akcije španske Unikaha banke su porasle za više od 2,0 odsto, a Liberbanke za 3,6 procenata, nakon što su objavile da su postigle sporazum o merdžovanju i da će transakcija u celini biti realizovana kroz akcije, čime će nastati peta po veličini španska banku sa imovinom od oko 110 milijardi evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.