U trendu

Evropski regulatori u Beogradu o romingu na ZB i 5G mrežama

BEOGRAD – U Beogradu je danas počeo najveći skup regulatora elektronskih komunikacija na nivou Evrope, dvodnevna 42. plenarna sednica Tela evropskih regulatora za oblast elektronskih komunikacija (BEREC) i generalne skupštine Grupe nezavisnih regulatora (IRG).

Na sastanku prisustvuje više od 30 zemalja, a razgovara se, između ostalih tema, o bezbednosti upotrebe 5G mreža i ukidanju rominga na Zapadnom Balkanu.

Od sredine sledeće godine ne bi trebalo da postoje roming naknade u regionu, a sledeći korak je da se, pre svega na politickom nivou, a potom i na stručnom, razgovara o potpunom ukidanju rominga između zemalja EU i našeg regiona, kaže za Tanjug direktor RATEL-a Vladica Tintor.

„Proces sniženja cena rominga u Evropskoj uniji trajao je skoro 10 godina da bi došli u situaciju da rominga između zemalja EU nema“, objašnjava Tintor koji podseća da je Srbija, prateći evropsku metodologiju ukidanja rominga između zemalja članica EU, postigla sporazum da se cene rominga prvo snize, a zatim i ukinu u regionu.

Zemlja koja predsedava BEREC-om ove godine je Švedska, a predsedavajući ovom organizacijom i direktor švedske Regulatorne agencije za elektronske medije Don Žeblom (Dan Sjöblom) kaže za Tanjug da oni podržavaju inicijativu da se roming u regionu potpuno ukine, kao i između regiona i EU.

„Poznata nam je inicijativa koja je prisutna u ekonomijama Zapadnog Balkana. Naravno, u ovom trenutku ne možemo da vam damo tačne datume, međutim, pružamo podršku i idemo u tom smeru“, rekao je Žeblom.

Predstavnici zemalja učesnica na sastanku u Beogradu ističu kao jednu od najvažnijih tema o kojima će razgovarati tokom naredna dva dana – pitanje informacione bezbednosti u 5G mrežama, s obzirom na to da se ova tehnologija uvodi u brojnim zemljama pa tako i u Srbiji.

„To su buduće mreže koje mi očekujemo da od sledeće godine budu prisutne i u Srbiji. Veliki broj ljudi će da komunicira preko tih mreža, ali ono što je još bitnije, jeste da će veliki broj uređaja da komunicira između mreža, i to jeste jedna od novina koje 5G mreže donose – međusobna komunikacija uređaja“, objašnjava direktor RATEL-a.

Ukazuje da je zbog toga važno da operatori koji pružaju usluge ali i korisnici koji ih koriste poštuju sve što struka i regulatori nalažu, a kako ne bi došlo do neželjenih situacija.

RATEL je danas potpisao sporazum o saradnji sa Belgijskim institutom za poštanske usluge i telekomunikacije Kraljevine Belgije (BIPT), čime će se, kaže Tintor, dodatno unaprediti saradnja i razmena iskustava sa kolegama iz Belgije, zemljom koja predsedava BEREK-om naredne godine.

Nakon Norveške 2015. godine, ovo je drugi put otkako se održavaju sastanci ove organizacije, a da je domaćin skupa država koja nije članica EU.

Među temama koje će biti razmatrane prilikom zasedanja u dva dana su izveštaj o uporednim podacima o međunarodnom romingu za Zapadni Balkan, Smernice o mrežama velikih kapaciteta, kao i Smernice o parametrima kvaliteta Internet usluga koje se pružaju krajnjim korisnicima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar