U trendu

Evropski zvaničnik: Završava se pružanje pomoći Grčkoj, zahtevi ispunjeni

Grčka je blzžu da „položi“ sledeću revizije sprovodjenja paketa medjunarodne finansijske pomoći, te je na vidiku okončanje osmogodišnjeg programa koji ju je spasao bankrota, mada uz bolne mere štednje radi smanjenja duga, rekao je jedan visoki evropski zvaničnik. 

Zvaničnik je rekao da su ministri finansija evrozone koji se sastaju u ponedeljak „veoma voljni da kažu da je u osnovi učinjeno skoro sve“ da se pozitivno završi poslednja revizija mera koje je Grćka preduzela da bi dobila paket pomoći. To će omogućiti da se program pomoći najzad završi, avgusta ove godine. 

Zvaničnik koji nije želeo da mu se navede ime je rekao da će zato očekje da isplata tranše od šest do sedam milijardi evra pomoći počne u drugoj polovini februara. 

Grčka od 2010. zavisi od vanredne kreditne pomoći članica evrozone i Medjunarodnog monetarnog fonda.

Očekivanoj pozitivnoj oceni revizije doprinosi to što je Skupština Grčke pre tri dana, 15. januara, uprkos štrajkovima i demonstracijama, ispunila još jedan uslov kreditora ograničivši pravo na štrajk, ubrzavši proceduru za zaplenu imovine kreditnih dužnika, pre svega za stanove, i smanjivši pomoć siromašnima.

Kada se završi tekuća revizija, završna će biti narednih meseci i konačna odluka biće doneta u junu, na vreme za okončanje programa u avgustu, rekao je taj zvaničnik. 

Grčka je zavisila od medjunarodnih zajmova od 2010. godine, i kada program pomoći istekne ovog leta, ponovo će moći da pozajmljuje direktno od banaka i globalnih investitora.  

Portparol vlade Dimitris Canakopulos je danas ocenio da su evropski zvaničnici jasno rekli da Grčka izlazi iz programa pomoći. 

„Objasniću vam šta znači ‘čist izlaz’: To znači da smo sposobni da samostalno idemo na tržište novca.., i da od avgusta 2018. godine neće biti novih zahteva za reforme“, rekao je Canakopulos.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar