Evropsko tržište automobila u porastu u septembru

Evropsko tržište automobila u septembru je zabeležilo blagi rast, podstaknuto prodajom vozila u Italiji i Nemačkoj, pokazuju danas objavljeni podaci.

Broj registrovanih novih vozila je porastao za 3,1 odsto u septembru na godišnjem nivou na 933.987 jedinica, saopštilo je Udruženje evropskih proizvodjača automobila (ACEA).

Posle pada od 55,1 odsto u martu, pa 76,3 odsto u aprilu kao posledica izolacije gradjana i zatvaranja prodavnica vozila, evropsko tržište automobila sporo se oporavlja od posledica pandemije kovida-19.

Septembar je prvi mesec rasta od početka krize, kada tržište profitira od vladinih podsticajnih mera usvojenih u većini većih evropskih zemalja.

Oporavak je raznolik prema zemljama, u Italiji je rast 9,5 odsto, u Nemačkoj 8,4 odsto dok Francuska i Španija i dalje beleže pad od tri odnosno 13,5 odsto.

Peto i šesto najveće tržište EU Poljska i Belgija takodje beleže rast od osam, odnosno jedan odsto.

U prvih devet meseci godine samo 7,06 miliona novih vozila izašlo je na ulice zemalja EU, odnosno gotovo 2,7 miliona vozila manje nego u istom periodu 2019. godine ili minus 28,8 odsto.

Udruženje ACEA predvidja istorijski pad isporuke vozila od 25 odsto za celu 2020. godinu.

Pre pandemije u januaru organizacija koja okuplja 16 aktivnih proizvodjača u Evropi predvidjala je pad od dva odsto posle šest uzastopnih godina rasta koje su dovele tržište automobila blizu njegovog najvišeg nivoa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.