U trendu

Evropskoj državi, teško pogođenoj koronom, preti bankrot i gubitak samostalnosti

Republici San Marinu, jednoj od najmanjih evropskih država, preti bankrot zbog ekonomske krize koja je nastupila nakon pandemije virusa korona, kao i gubitak samostalnosti zbog duga.

Republika San Marino je na početku pandemije oklevala, iz ekonomskih razloga, da uvede karantin, a nakon što je zaraženo 1.200 građana od ukupno 33.000 i procentualno skočila na prvo mesto po broju zaraženih u svetu vlasti su bile prisiljene da uvedu restriktivne mere, piše sanmarinski dnevni list „Il Fato Kotidijano“, a prenosi Tanjug.

Još pre pandemije, bankarski sistem San Marina bio je u kolapsu, dugovi zemlje su narasli na 360 miliona evra, a sada da bi izbegli finansijsku propast, vlasti San Marina traže pomoć od prvog suseda Italije, i „BankItalije“.

Republika San Marino bila je dugogodišnji poreski raj, idealno mesto za sakrivanje novca i zametanja tragova firmi čije bogatstvo vlasnici nisu u mogli dokazati.

Milioni su nestali, „pojele su ih banke“, tvrdi Đuzepe Marija Morganti, savetnik opozicione Demokratske partije.

Od 11 banaka, šest je bankrotiralo, gubitke je morala da nadoknadi država, a jedna banka je nacionalizovana.

U poslednjih pet godina, bogatstvo Republike je prepolovljeno, društveni proizvod pred pandemiju pao je za 28 odsto, a zbog zaraze i karantina opao je za još 12 procenata.

Da bi ublažila ekonomsku krizu, Republika San Marino je štampala državne obveznice u vrednosti od 500 miliona evra, ali ni to nije dovoljno, nedostaje novca za isplatu penzija i za život, piše list.

Čak se razmišlja i o uvođenju poreza na dodatu vrednost, što bi bio presedan u istoriji ove minijaturne države.

„Il Fato Kotidijano“ piše da ukoliko se San Marinu ne pomogne, mogao bi „pasti“ u ruke kineskom ili ruskom kapitalu, što bi ovi onda mogli koristiti za kupovinu glasova u međunarodnim institucijama kao što su UN, OEBS…

U San Marinu živi oko 10.000 Italijana koji imaju dvojno državljanstvo, pa je i ovo jedan od motiva što deo italijanskih političara apeluje „da se pomogne, jer ako propadne San Marino biće to tragedija i za Italijane“, tvrdi član Demokratske partije Marko di Majo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar