U trendu

Evrostat: Hrvatska ima najveći pad prometa u maloprodaji u EU

ZAGREB – Među zemljama EU, Hrvatska je u julu zabeležila najveći pad prometa od maloprodaje na mesečnom nivou, ali je i na nivou Unije zabeležena manja sklonost prema potrošnji, pokazala je analiza Evrostata, statističke agencije EU.

Kako se navodi u izvešstaju Evrostata, u julu je sezonski prilagođen obim prometa od maloprodaje u Hrvatskoj na mesečnom nivou pao za
3,3 odsto u odnosu na jun, kada je skočio 6,8 posto.

U grupi zemalja s najvećim padom potrošnje u julu na mesečnom nivou, Evrostat je, na osnovu raspoloživih podataka, izdvojio Nemačku i Belgiju, gđe je promet u maloprodaji smanjen za 2,2, odnosno 1,4 odsto.

Najveći rast prometa zabeležila je Irska, za 1,9 posto, a slede Slovenija s 1,2 odsto, pa Bugarska i Malta, sa po jedan odsto većim prometom u maloprodaji.

Na nivou EU sezonski prilagođen obim prometa u maloprodaji u julu je pao za 0,5 odsto u odnosu na jun kada je prema revidiranim Evrostatovim procenama porastao za 1,3 odsto.

U evrozoni je promet pao za 0,6 odsto, nakon revidiranog rasta od 1,2 posto u junu.

Evropljani su u julu znatno manje odlazili u prodavnice odeće, tekstilnih proizvoda i obuće, što se odrazilo na pad prometa u maloprodaji te vrste proizvoda za 2,5 odsto u EU i za 3,2 odsto u evrozoni, prenosi Poslovni dnevnik.

U EU je blago porastao samo promet po poštanskim narudžbinama i narudžbinama putem interneta, za 0,3 odsto, pokazuje izveštaj Evrostata.

Promet u maloprodaji motornih goriva stagnirao je i u EU i u evrozoni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar