EZ poziva članice da preispitaju subvencije sektoru uglja

BEČ – Sekretarijat evropske Energetske zajednice (EZ) pozvao je vlasti država članica, među kojima je i Srbija, da detaljno preispitaju, odnosno ograniče subvencije sektoru uglja.

Kako je objavljeno na sajtu EZ, u pismu svim nacionalnim vlastima koje daju državnu pomoć Sekretarijat ih upozorava na procenu mera u pogledu njihove kompatibilnosti sa pravnim tekovinama EU o državnoj pomoći.

Kako je navedeno, sistem izvršenja državne pomoći u Energetskoj zajednici je decentralizovan i nije toliko efikasan kao sistem EU.

Ipak, ugovorne strane su se više puta obavezale da će u potpunosti primeniti i sprovoditi pravne norme po pitanju ograničavanja državne pomoći kada je reč o termoelektranama na ugalj, kao što je navedeno u zaključima Ministarskog saveta od 17. decembra 2020. godine.

Prema Ugovoru o Energetskoj zajednici, ugovorne strane moraju osigurati zabranu svake državne pomoći koja narušava ili preti da će narušiti konkurenciju tako što će favorizovati određena preduzeća ili energetske izvore, podseća EZ.

Takođe, upozorava da državna pomoć može narušiti konkurenciju i uticati na prekograničnu trgovinu energijom, zbog čega je kontrola pomoći koju dodeljuje država od ključne važnosti za uspostavljanje regionalnog energetskog tržišta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.