U trendu

Fabrici: Naredni budžet EU dobar za Srbiju i Zapadni Balkan

Šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici ocenio je danas da će naredni dugoročni budžet koji je predložila Evropska komisija biti dobar za Srbiju i Zapadni Balkan jer je planirano više novca za pomoć.

„Sledeći dugoročni budžet koji je predložila Evropska komisija dobra je vest za Srbiju i region Zapadnog Balkana iz dva razloga“, rekao je Fabrici i dodao da je prvi razlog „predlog da se pretpristupna pomoć poveća na 14,5 milijardi evra, što je povećanje za 20 odsto“, a to znači veću pomoć za Srbiju i Zapadni Balkan.

Kao drugi razlog on je naveo da će budžet biti fleksibilan da se prilagodi novom članstvu kada kandidati budu spremni za prijem.

„To je i rečeno u strategiji za Zapadni Balkan koja je usvojena u februaru“, rekao je Fabrici i dodao da je takva situacija bila kada je u EU ušla Hrvatska 2013. godine sa dugoročnim budžetom koji je trajao do 2014.

Fabrici je rekao da predlog budžeta „jasno potvrdjuje obaveze Evropske komisije prema Srbiji i Zapadnom Balkanu“.

U predlogu novog višegodišnjeg budžeta EU za Instrument pretpristupne pomoći (IPA) iz kojeg se izdavajaju sredstva za reforme u zemaljama kandidatima za EU, predvidjena je suma 1,2 puta veća nego u tekućem budžetu, odnosno po oko dve milijarde evra godišnje uskladjeno sa inflacijom.

Za period 2021-2027. za IPA je predvidjeno 12,865 milijardi evra prema cenama u 2018. odnosno 14,5 milijardi evra uskladjeno sa inflacijom, navodi se u juče objavljenom predlogu budžeta EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.