Fabrici: Uskoro dodatne mere podrške Srbiji i regionu

BEOGRAD – Oporavak privrede EU imaće pozitivan efekat na ceo region, a EU će do leta osmisliti ekonomske mere podrške kako Srbiji, tako i celom regionu, rekao je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

EU biće tu da pomogne, rekao je Fabrici i dodao da je ove godine ekonomija zemalja unutar EU pogođena pandemijom kovida 19, ali da već ima naznaka da će doći do oporavka i relaksacije.

„EU staviće na raspolaganje fondove koji će pomoći regionu da podstakne ekonomski rast, imamo investicioni plan koji će doneti dodatne benefite“, rekao je Fabrici na predstavljanju „Bele knjige“ FIC-a u Beogradu.

On je dodao da je analiza data u „Beloj knjizi“pokazala da postoji jaka konvergencija poslovne zajednice u Srbiji i EU.

„Veliki broj preporuka u Beloj knjizi su takve kao da smo ih mi pisali. Ovaj izveštaj je veoma sličan našem izveštaju o napretku i pridruživanju 2020. uz preporuke Vladi Srbije da ubrza reforme“, rekao je Fabrici.

On je iskazao relativni optimizam i dodao da je situacija što se ekonomije tiče u Srbiji mnogo bolja nego u drugim delovima Evrope.

„Prema nekim prognozama Srbija će imati pad BDP-a oko 1, 5 procentnih poena i to je manje u odnosu na projekcije za države EU. Sve će to omogućiti Srbiji da u boljoj meri nadomesti šok kovida od drugih zemalja“, rekao je Fabrici.

Dodao je i da je Srbija postavila dobre osnove da nastavi proces integracije sa EU.

Rekao je da će rešavanje problema usled kovid krize zahtevati vreme i da će se nastojati u tome da se ublaže efekti kovida na privredu .

Srpska ali i privreda celog regiona značajno je povezana sa privredom EU jer se skoro 70 odsto trgovine odvija sa EU, te će oproavak privrede EU imati pozitivan efekat i na ceo region, dodao je Fabrici.

Pažnja će kaže biti usmerena na digitalizaciju, zelenu ekonomiju i to su kako je dodao, prioritetne oblasti.

Pored instrumenata podrške zdravstvenom sistemu Srbije, razmišljali smo o ublažavanju posledica po ekonomiju, rekao je Fabrici i naveo da će se do leta osmisliti ekonomske mere podrške Srbiji i regionu.

„Ako pogledamo, ulažemo devet milijardi evra u grantove u regionu, plus investicije od 20 milijardi evra i u najopstimištičnijem scenariju grantovi i krediti EU regionu iznosiće 29 milijardi evra, objasnio je Fabrici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.