U trendu

Fabrička aktivnost u Kini usporila u septembru

PEKING – Kineska fabrička aktivnosti se smanjila u septembru usled redukcija potrošnje električne energije i povećanja cena proizvodnih inputa, dok se sektor usluga vratio ekspanziji sa jenjavanjem epidemije kovid-19, pružajući podršku drugoj najvećoj svetskoj ekonomiji.

Zvanični indeks menadžera nabavke u proizvodnji (PMI) iznosio je 49,6 poena u septembru naspram 50,1 poena u avgustu, posustavši prvi put od februara 2020, pokazuju današnji podaci Nacionalnog zavoda za statistiku (NBS), izveštava Rojters.

Brojka od 50 bodova razdvaja rast od pada aktivnosti.

Kineska ekonomija brzo se oporavila od prošlogodišnje krize izazvane pandemijom, ali je privredni zamajac oslabio poslednjih meseci, pri čemu njen veliki proizvodni sektor trpi pritisak rasta troškova, uskih grla u proizvodnji i restrikcija električne energije.

Manjak uglja, pooštreni standardi emisije štetnih gasova i snažna potražnja proizvođača i industrije gurnuli su cene uglja do rekordnih nivoa, što je iniciralo uvođenje ograničenja potrošnje električne energije u najmanje 20 provincija i regiona.

Više cene sirovina, posebno metala i poluprovodnika, takođe su pritisle profite proizvođača. Zarade u kineskim industrijskim firmama su u avgustu usporile šesti mesec zaredom.

Drugo, zasebno privatno istraživanje koje je fokusirano na mala i izvozno orijentisana preduzeća, a takođe je objavljeno danas, pokazuje da se njihova aktivnost u septembru nije ni povećala ni smanjila.

Kada je reč o kineskom neproizvodnom sektoru, indeks PMI je u septembru iznosio 53,2 boda ojačavši sa nivoa od 47,5 poena u avgustu, prema podacima NBS.

Septembarski kompozitni indeks PMI, koji obuhvata i proizvodne i uslužne aktivnosti, iznosio je ovog meseca 51,7 poena u odnosu na 48,9 poena u avgustu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.